Duitsland verhoogt limiet THC in je bloed in het verkeer naar 3,5 nanogram per milliliter

De grenswaarden voor cannabisgebruik in het verkeer in Duitsland zijn verhoogd naar 3,5 nanogram per milliliter.

0
Duitsland Bundestag
- Advertentie -

Afgelopen donderdag heeft de Bundestag nieuwe regels aangenomen die de grenswaarden voor cannabisgebruik in het verkeer vaststellen. Voortaan is het toegestaan om met 3,5 nanogram THC per milliliter bloed achter het stuur te zitten. Deze maatregel komt twee maanden na de gedeeltelijke legalisering van cannabis in Duitsland en past het verkeersrecht aan de nieuwe realiteit aan.

De nieuwe regels voor cannabis in het verkeer in Duitsland

Het grenswaardevoorstel, eerder al goedgekeurd door de regering, is gebaseerd op aanbevelingen van een expertcommissie.

Deze commissie stelde dat 3,5 nanogram THC vergelijkbaar is met een alcoholpromillage van 0,2. Bij een eerste overtreding van de grenswaarde staat een boete van 500 euro en een rijverbod van een maand te wachten.

Bovendien geldt een streng verbod op het combineren van cannabis en alcohol: elke overtreding van dit verbod kan resulteren in een boete van ongeveer 1000 euro.

Voor bestuurders jonger dan 21 jaar blijft een volledige nuchterheidsplicht van kracht.

Veiligheidsrisico’s en controlemechanismen

Politiecontroles zullen vergelijkbaar zijn met alcoholcontroles.

Bij een vermoeden van cannabisgebruik, bijvoorbeeld door glasachtige ogen of trage reacties, kan de politie een urine- of speekseltest afnemen.

Bij een positieve uitslag volgt een bloedtest om het exacte THC-gehalte te bepalen.

Toxikoloog Martin Jübner van de Universiteit van Keulen legde uit dat de grenswaarde direct na consumptie zeker wordt overschreden, maar dat dit na enkele uren moeilijker in te schatten is. Dit verschilt aanzienlijk van alcohol, waar de inname veel beter te meten is.

Reacties en kritiek op de nieuwe regels

Er is nog steeds veel onzekerheid onder cannabisgebruikers, vooral bij regelmatige gebruikers die vrezen voor problemen tijdens controles. Georg Wurth van het Duitse Hanfverband wijst erop dat deze gebruikers vaak al een hoge tolerantie voor THC hebben en minder beïnvloed worden tijdens het rijden dan gelegenheidsgebruikers: “THC hoopt zich op in vetweefsel en wordt geleidelijk aan in het bloed afgegeven, waardoor regelmatige gebruikers hogere bloedwaarden kunnen hebben, terwijl ze volledig nuchter zijn.”

Ondanks de overeenstemming onder experts dat de nieuwe grenswaarde vergelijkbaar is met een alcoholpromillage van 0,2, had Wurth liever een hogere grenswaarde gezien. Hierdoor worden cannabis- en alcoholgebruikers nog steeds niet gelijk behandeld. Toch zouden 80 procent van de cannabisgebruikers met de nieuwe regels veilig moeten zijn, mits zij na een avondje roken tot de volgende ochtend wachten voordat zij gaan rijden.

De oppositie in de Bundestag, met name de CDU, heeft de nieuwe grenswaarden afgewezen, met het argument dat deze de verkeersveiligheid zouden ondermijnen. Volgens CDU-politicus Florian Müller negeert de coalitie de waarschuwingen van de politie. SPD, Groenen en FDP hebben de kritiek van de hand gewezen, stellende dat de oppositie enkel gericht is op het criminaliseren van cannabisgebruikers.

Nederlands media slaan de plank mis

Het nieuws werd ook in Nederland gebracht, echter sloeg de media de plank mis.

Zoals Derrick Bergman, voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod opmerkte op Twitter, scherpen de Duitsers de regels niet aan, maar worden ze juist versoepeld.