Montana gestart met verkoop recreatieve cannabis na legalisering in 2021

Montana legaliseerde recreatieve cannabis in 2021. De verwachting is dat er in 2022 voor $ 130 miljoen aan recreatieve cannabis zal worden verkocht, waardoor $ 13 miljoen dollar aan belastinginkomsten zal worden geïnd door de staat.

0
Montana cannabis legalisatie VS
- Advertentie -

De Amerikaanse staat Montana is afgelopen zaterdag 1 januari 2022 gestart met de verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinden nadat de legalisering ervan werd beklonken in 2021. Medicinale cannabis was eerder al gelegaliseerd met een vrije markt, waardoor de stap naar de kweek en verkoop van recreatieve cannabis relatief klein was.

Legale wiet nu verkrijgbaar in Montana

“Ik heb veel ups en downs meegemaakt, het is een lange, moeilijke weg geweest”, zei JJ Thomas tegen de Missoulian, eigenaar van The Higher Standard. “Ik ben gewoon dankbaar dat we de openingsdag hebben gehaald. Er zijn zoveel verschillende emoties en ik denk dat de grootste die ik heb, is dat ik gewoon dankbaar ben. We hebben absoluut hard gewerkt om hier te komen.”

“Ik denk dat het goed is voor de gemeenschap omdat het belastingen gaat heffen en wat dingen opknapt”

Op nieuwjaarsdag stonden er al rijen voor de cannabiswinkels in Montana. Ze waren dan ook verheugd dat het eindelijk zover was. “Ik denk dat het goed is voor de gemeenschap omdat het belastingen gaat heffen en wat dingen opknapt”, zei Howard Vigue (67) tegen de Missoulian, eraan toevoegend dat hij al vijf decennia een cannabisgebruiker is. “En bovendien (het is legaal) haalt het cannabis van de zwarte markt. Het zal de gevangenissen niet vullen met mensen die geen criminelen zijn en misschien zal het sommige mensen uit de gevangenis halen. Ik denk dat het een goede zaak is.”

Medicinale cannabis werd overigens al in 2004 gelegaliseerd in de overwegend conservatieve staat. Vanwege de gekozen optie voor een vrije markt, in tegenstelling tot het monopolie in Nederland, kon er vrij simpel en snel worden geschakeld en daarmee binnen een jaar begonnen worden met de verkoop van recreatieve cannabis door winkels die eerder medicinale cannabis verkochten en gekweekt door telers die eerder medicinale cannabis kweekten.

Inhoud wetgeving Montana (inclusief thuisteelt)

Met de ingang van de wetgeving is overigens wel de persoonlijke kweeklimiet van vier volwassen planten per volwassene en acht volwassen planten per huishouden verlaagt, zoals oorspronkelijk goedgekeurd door de kiezers, tot twee volwassen planten per volwassene en vier volwassen planten per huishouden. Onder HB 701 mogen medicinale cannabispatiënten nog steeds tot vier volwassen planten per patiënt kweken.

De maatregel wijst ook zes miljoen dollar toe aan het fonds van de regering van de staat, dat zal worden besteed aan drugsmisbruik en verslavingsprogramma’s. Vijf miljoen dollar zal worden toegewezen aan fondsen voor natuurbehoud.

Het Gouverneursbureau voor Begroting en Programmaplanning voorspelde $ 130 miljoen aan recreatieve verkopen in 2022, oplopend tot $ 195,5 miljoen in 2023 zodra het moratorium op nieuwe bedrijven eindigt. De verkoop van cannabis wordt belast tegen twintig procent en zal naar schatting voor $ 13 miljoen aan belastinginkomsten in 2022 zorgen en verder stijgen tot $ 52 miljoen in 2025.