New York City Cannabis Film Festival

Het festival bevatte zeven korte films en een lange documentaire.

0

In 2015 was de oprichter van deze website bezig met een Engelse cannabis cultuur website The Stoned Society. Een van de artikelen die een pareltje was en niet vergeten mag worden is het interview wat The Stoned Society correspondent Andrew Arnett afnam met de oprichter van het New York City Cannabis Film Festival. Iets wat we graag ook hier in Nederland zouden zien.

Het eerste New York City Cannabis Film Festival vond plaats op 26 september 2015 in het Wythe Hotel in Brooklyn, New York.

Dit baanbrekende festival begon om 16.20 uur op de juiste manier. En hoewel roken niet was toegestaan, herinnerde onze gastheer The Sucklord iedereen eraan om wat gratis popcorn te eten en “als je het vriendelijk vraagt, kan iemand er wat cannabis aan toevoegen.”

Het festival bevatte zeven korte films en een lange documentaire

Opvallend onder de korte films was The Lotus Gun, een sci-fi van 25 minuten in een post-apocalyptische wereld van 2077 waar wapens niet langer zijn toegestaan. Een stel wietrokende meisjes staat tegenover een meth-achtige drugsverslindende bende gekken in deze toekomstige western die eindigt in een genre-passende confrontatie.

De films bestonden uit een eclectische mix van tekenfilms, muziekvideo’s en verhalen

Ik heb ook erg genoten van de videoclip Straight Outta Gotham, een Batman-mash-up in NWA-stijl met een groot aantal schurken van Gotham, waaronder een botte rokende Joker.

Een ander hoogtepunt was Rolling with the Kings. Deze korte film is zowel onderhoudend als leerzaam en toont een aantal echt creatieve draaitechnieken, vergezeld van een uitzonderlijke soundtrack.

De hoofdfilm was een documentaire van 63 minuten van Zach Klein genaamd The Scientist, over het leven van Dr. Raphael Mechoulam.

Dr. Mechoulam, samen met collega’s Dr. Yehiel Gaoni en Dr. Haviv Edery, waren de eersten die D9-tetrahydrocannabinol (THC), het psychoactieve ingrediënt in cannabis, isoleerden.

Regisseur Zach Klein had ongekende toegang tot Dr. Mechoulam terwijl de film het leven van de arts vanaf zijn vroege jaren als kind van de Holocaust beschrijft tot zijn huidige positie als professor in de medicinale chemie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Het baanbrekende werk van Mechoulam omvat het ontdekken van hoe THC interageert met het endocannabinoïdesysteem van het menselijk lichaam. Toen hij ontdekte dat het menselijk brein zijn eigen vorm van cannabis produceert, bedacht zijn team de nieuw ontdekte chemische anandamide, van het Sanskrietwoord ananda, wat ‘gelukzaligheid’ betekent.

Het New York City Cannabis Film Festival is het geesteskind van High NY, een ontmoetingsgroep voor cannabisbewustzijn in New York, geleid door Mike Zaytsev en Tim Mattson.

Ik sprak met Mike en Tim over het filmfestival en de doelen van de High NY-gemeenschap.

Interview met de organisatie

ARNETT: Wat is High NY?

MIKE ZAYTSEV: High NY is in 2014 opgericht om de succesvolle community building en innovatietechnieken van de NYC tech scene naar de cannabisindustrie te brengen. Ons model was New York Tech Meetup. Er is geen gebrek aan getalenteerde, creatieve mensen in New York die van cannabis houden. Er was echter geen veilig, openbaar forum voor die mensen om elkaar te ontmoeten en bijeen te komen. High NY bestaat om de gemeenschap een plek te geven om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, samen te werken en uiteindelijk innovatie te faciliteren. Onze focus is om leiders in staat te stellen deze sector op een verantwoorde manier vooruit te helpen. Het doel is om leiders en ondernemers die gepassioneerd zijn over cannabis te ondersteunen en het te zien als een technologie die wereldwijd een enorme positieve impact kan hebben. Naarmate de legale cannabisindustrie evolueert, willen we ervoor zorgen dat de authentieke cannabiscultuur en waarden behouden blijven.

ARNETT: Hoe is dit cannabisfilmfestival tot stand gekomen?

TIM MATTSON: Mike en ik zaten te praten over High NY, manieren om ons uit de doos te halen. Ik heb al veel filmfestivals gedaan en ik dacht hey, waarom niet een filmfestival. Niemand anders doet een cannabisfilmfestival, dus waarom wij niet en kunnen er net zo goed mee aan de slag terwijl het strijkijzer heet is, of wat dan ook, want anders gaan we het missen.

ARNETT: Je zegt dat je al eerder ervaring hebt opgedaan met het organiseren van filmfestivals.

TIM MATTSON: Ja, ik heb het Mohegan Lake Film Festival gedaan. In de jaren negentig maakte ik deel uit van het Olympia Film Festival in Olympia, Washington, waar ik vandaan kom. Ik was daar de animatiefilmprogrammeur. Ik begon op de radio in Olympia, waar we muziek speelden van Kill Rock Stars en K Records.

ARNETT: Wat kwalificeert als een cannabisfilm?

TIM MATTSON: Het is geen genre. Het kan genres trotseren als het dat wil. Het hele punt is dat het een referentie kan hebben, er kan in gerookt worden, of het kan een film zijn voor als je high wordt. Er staat geen cannabisreferentie in de film, maar het is leuk om te zien terwijl je stoned bent.

ARNETT: Zoals de tovenaar van Oz?

TIM MATTSON: Precies. Als het binnen ons thema past, nemen we het.

ARNETT: Vertel me meer over High NY?

MIKE ZAYTSEV: High NY bestaat uit warme, getalenteerde, creatieve mensen. Ik sta constant versteld van de vriendelijkheid en openheid van onze gemeenschap. Iedereen is altijd bereid om elkaar te helpen en we hebben zoveel gulle vrijwilligers die helpen omdat ze er diep van overtuigd zijn dat cannabis de wereld zal veranderen. Mensen zijn vaak verrast door hoe divers ons publiek is. Het is prachtig om te zien hoe mensen van alle rangen en standen bij elkaar komen en hun ervaringen delen om de plant te eren. We zijn onlangs begonnen met het aantrekken van steeds meer mensen die geen cannabis gebruiken, maar het verbod gewoon als verkeerd en onpraktisch beschouwen.

ARNETT: Wat zijn momenteel de grootste belemmeringen voor de legalisering van cannabis?

MIKE ZAYTSEV: Er komen een aantal dingen in me op, maar ik denk dat angst het grootste obstakel is. Veel mensen buiten de cannabiscultuur zijn grofweg ondergeschoold of erger nog, misleid over deze plant en het heeft veel deugden. Mensen zijn bang voor verandering, vooral als ze hun hele leven hebben geleefd als ze te horen krijgen dat deze plant een gevaarlijke drug is die het weefsel van de samenleving vernietigt. Er zijn ook verschillende bedrijfsbelangen die vrezen dat hun winsten door legalisatie worden verstoord. Ik denk ook dat veel ‘gemiddelde cannabisgebruikers’ – als er zoiets bestaat – bang zijn om hun cannabisgebruik publiekelijk te omarmen. Als de mensen die van deze plant houden en er altijd van profiteren, niet bereid zijn hun stem en energie te gebruiken om degenen buiten de cannabiscultuur naar de waarheid te leiden, is dat een groot probleem. We moeten het goede voorbeeld geven – door soms moeilijke gesprekken te voeren met onze vrienden, familie, enz. Zo kunnen we het bewustzijn vergroten, mensen de feiten laten zien, het stigma rond cannabis ongedaan maken en uiteindelijk het verbod beëindigen.

Ga voor meer informatie naar High NY. Tekst en foto door Andrew Arnett.