NGO’s uit 56 landen roepen INCB op tot transparantie en verantwoording

181 NGO's uit 56 landen doen een beroep op het INCB-drugsagentschap om transparantie en verantwoordelijkheid te creëren in de inspanningen van de 'Cannabisrichtlijnen'.

0
INCB
- Advertentie -

Vorige week, op de 1e verjaardag van de historische VN-cannabisstemming, zijn er ernstige zorgen geuit door 181 NGO’s uit 56 landen door middel van een persbericht over de manier waarop het cannabisbeleid als gevolg van deze historische afwaardering van het internationale cannabisverbod zich ontvouwt.

NGO’s bezorgt over International Narcotics Control Board (INCB)

De International Narcotics Control Board (INCB) creëert documentatie binnen het drugscontrolesysteem om de wereldwijde handel in medicinale cannabis en onderzoek te vergemakkelijken. De door INCB voorgestelde wereldwijde “Cannabisrichtlijnen” en het opstellingsproces zelf lijken echter in tegenspraak te zijn met de belangrijkste planningsstemming van vorig jaar door een verhoging van de beperkingen te bepleiten.

De richtlijnen van INCB zullen de regelgeving van regeringen oriënteren en vormgeven

De richtlijnen van INCB zullen de regelgeving van regeringen oriënteren en vormgeven, de levens van veel patiënten en boeren over de hele wereld beïnvloeden en het werk van artsen, gezondheidsautoriteiten en vele anderen ondermijnen. Het malafide initiatief van INCB bedreigt het vertrouwen in een functionerende rechtsorde, bevestigd op 2 december 2020.

181 non-profitorganisaties van over de hele wereld hebben hun goedkeuring gegeven aan twee brieven, één gericht aan de president van het INCB, Jagjit Pavadia, en de andere om de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, te informeren over de situatie.

Deze brieven beschrijven hoe de belanghebbenden uit het maatschappelijk middenveld het INCB willen helpen de uitdagingen van onze wereld aan te gaan. Daarom hebben ze voorstellen opgesteld die geïnspireerd zijn op succesvolle werkwijzen van de bredere VN-familie. De suggesties zijn samengevat in zes aanbevelingen:

  1. INCB-documentatie openbaar maken zoals andere soortgelijke VN-organen;
  2. Aanmelden voor het online documentatie- en archiefsysteem van de VN;
  3. Het overleg met het maatschappelijk middenveld uitbreiden tot alle werkterreinen van de raad;
  4. Opvragen en verzamelen van schriftelijke bijdragen van niet-overheidsactoren;
  5. NGO’s en niet-overheidsactoren toestaan ​​als waarnemers deel te nemen aan INCB-bijeenkomsten;
  6. Opschaling van ‘landenbezoeken’, geïnspireerd op de organen van de mensenrechtenverdragen Annual Review Mechanism.

Lees hier het persbericht en de twee brieven. De brieven zijn ook ondertekend door een Nederlandse organisatie, Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.