VN stemt in met WHO om cannabis uit lijst IV te halen in historische stemming

Een historische overwinning voor de plant op wereldwijd niveau.

0
WHO VN CND UNODC
- Advertentie -

De United Nations Commission on Narcotic Drugs (CND), onderdeel van de Verenigde Naties (VN), heeft zojuist een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanvaard om cannabis en cannabis resin te verwijderen uit lijst IV van de 1961 Single Convention on Narcotic Drugs. Een historische overwinning voor de plant op wereldwijd niveau.

Historische overwinning voor cannabis

De drugsorganisatie van de Verenigde Naties adviseerde namelijk al begin 2019 om cannabis van Lijst IV van de VN drugsverdragen te halen. Nadat het een paar keer werd uitgesteld, was het vandaag toch zo ver. De lang op gehoopte goedkeuring van Aanbeveling 5.1 had een krappe meerderheid voor met 27 stemmen voor, 1 stemde niet en 25 tegen.

Eerder dienden 193 NGO’s gezamenlijk een statement in bij VN om de stemming te bevorderen, waaronder 10 Nederlandse NGO’s.

Wat betekent dit voor cannabis?

Martin Jelsma van het Transnational Intitute zei tegen Marijuana Business Daily: “De golf van medicinale cannabis is de afgelopen jaren al versneld, maar dit zal het een nieuwe boost geven.(…) En voor die landen die in wezen de VN-planning weerspiegelen in hun binnenlandse wetgeving, kan dit leiden tot nationale opschorting en het wegnemen van obstakels voor het gebruik van cannabis voor medische en onderzoeksdoeleinden.”

Onafhankelijke onderzoeker Kenzi Riboulet-Zemouli (met uitstekende website) liet hetzelfde platform weten: “Hoewel deze stap de plant niet volledig van verdragscontrole bevrijdt, is het een gigantische stap in de richting van de normalisatie van cannabis in de geneeskunde, vooral in onze samenlevingen in het algemeen.(…) Er zijn tientallen jaren van inspanningen nodig geweest om cannabis uit Schedule IV te verwijderen, met implicaties die de komende decennia langzaam maar zeker zullen worden opgemerkt.”

Alle andere aanbevelingen werden afgewezen, zoals die voor CBD, maar daar hoeven we ons niet zorgen over maken.

Lees hier de Nederlandse inbreng over WHO advies m.b.t. cannabis en CBD bij de UNODC.