Wietproef loting mogelijk uitgesteld mits Project C kort geding vandaag wint

Wel of geen wietproef loting op 3 december?

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Het wietexperiment is nog niet begonnen, of de rechtszaken zijn al begonnen. Gisteren werd bekend dat de afgewezen wietproef aspirant Project C vandaag 2 december met een kort geding tegen de Staat der Nederlanden de wietproef loting van morgen 3 december probeert uit te stellen. Volgens het Brabants Dagblad heeft niet alleen Project C, maar ook de afgewezen wietproef aspirant Canbuiten een kort geding aangespannen.

Update: Project C mag toch niet meeloten voor experiment gesloten coffeeshopketen, loting is om 11.00 op donderdag 3 december.

Een van de initatiefnemers, de advocaat Peter Schouten, plaatste het volgende bericht op Twitter:

Tegen het Brabants Dagblad laat hij weten: “Vooraf heeft de minister beloofd dat die lokale adviezen niet bindend zouden zijn, maar mijn indruk is dat de ministeries zich daar toch sterk op hebben gebaseerd.”

Wel of geen wietproef loting op 3 december?

De Rijksoverheid publiceerde een bericht op 27 november dat de ‘selectie wiettelers in afrondende fase’ is en de loting op 3 december zal plaatsvinden. Verder lieten ze weten: “De 10 aspirant wiettelers die worden ingeloot zullen nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als dit proces vlot verloopt en hier geen bezwaren uit voortkomen kunnen eind februari 2021 de telers formeel aangewezen worden.”

In de kamerbrief die volgde, werd meer duidelijk over het proces.

“Er zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen. Dat betekent dat er geloot zal worden. De loting door de notaris vindt plaats op 3 december as. Aan alle aanvragers die doorgaan wordt een lotnummer toegekend. In totaal doen 39 lotnummers mee in de loting.”

“DIT VERKLAART WAAROM ER VAN DE 51 AANVRAGEN
DIE DOOR ZIJN, UITEINDELIJK 39 LOTNUMMERS OVERBLIJVEN”

En als je wel door de selectie bent gekomen, maar niet bent uitgeloot? “Sommige aanvragers hebben meerdere aanvragen ingediend met alternatieve locaties. In die gevallen dat de aanvrager de intentie heeft om op één van die locaties te starten, loot deze aanvrager mee met één lotnummer. In geval de aanvrager de intentie heeft om meerdere teeltbedrijven te vestigen, zijn er meerdere lotnummers toegekend. Dit verklaart waarom er van de 51 aanvragen
die door zijn, uiteindelijk 39 lotnummers overblijven. De eerste tien ingelote
aanvragers gaan door voor een BIBOB-onderzoek. De nummers 11 en volgende
komen op een wachtlijst.”

Ook over die BIBOB lieten ze nog wat meer weten: “Indien het BIBOB-onderzoek aanleiding geeft om negatief te besluiten op een ingelote aanvrager, dan volgt een BIBOB-onderzoek van de eerstvolgende aanvrager op de wachtlijst.”

Wanneer er nieuws over het kort geding is, zullen we dit artikel zo spoedig mogelijk updaten.