Wietexperiment aspiranten ontvangen vandaag of ze door zijn naar tweede ronde

96 aanvragen zijn afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen.

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten
- Advertentie -

Het is een spannende dag vandaag voor veel initiatieven die meedingen naar een van de tien plaatsen voor kwekers in het wietexperiment. Meerdere bronnen bevestigden vandaag dat ze te horen kregen dat ze niet door gingen naar de volgende ronde, de loting. Een van de partijen die te horen kregen dat ze het niet gaan worden is Project C, zij werden namelijk gebeld door BN/De Stem waardoor het online kwam. De loting zelf is donderdag om 11.00 uur.

Update 21.57, 2 december:

Update 17:10: de Rijksoverheid publiceerde een bericht dat de ‘selectie wiettelers in afrondende fase’ is en de loting op 3 december zal plaatsvinden. Verder laten ze weten: “De 10 aspirant wiettelers die worden ingeloot zullen nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als dit proces vlot verloopt en hier geen bezwaren uit voortkomen kunnen eind februari 2021 de telers formeel aangewezen worden.”

“Er zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen”

Update 17:30: Kamerbrief over voortgang experiment gesloten coffeeshopketen door Minister Van Ark en minister Grapperhaus. Daarin melden ze onder andere dat die 149 aanvragen een telfout was: het waren er 147. Maar belangrijker: “Er zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen. Dat betekent dat er geloot zal worden. De loting door de notaris vindt plaats op 3 december as. Aan alle aanvragers die doorgaan wordt een lotnummer toegekend. In totaal doen 39 lotnummers mee in de loting.”

“Dit verklaart waarom er van de 51 aanvragen
die door zijn, uiteindelijk 39 lotnummers overblijven”

Verder laten ze weten: “Sommige aanvragers hebben meerdere aanvragen ingediend met alternatieve locaties. In die gevallen dat de aanvrager de intentie heeft om op één van die locaties te starten, loot deze aanvrager mee met één lotnummer. In geval de aanvrager de intentie heeft om meerdere teeltbedrijven te vestigen, zijn er meerdere lotnummers toegekend. Dit verklaart waarom er van de 51 aanvragen
die door zijn, uiteindelijk 39 lotnummers overblijven. De eerste tien ingelote
aanvragers gaan door voor een BIBOB-onderzoek. De nummers 11 en volgende
komen op een wachtlijst.”

Ook over die BIBOB lieten ze nog wat meer weten: “Indien het BIBOB-onderzoek aanleiding geeft om negatief te besluiten op een ingelote aanvrager, dan volgt een BIBOB-onderzoek van de eerstvolgende aanvrager op de wachtlijst.”

Lees hier de gehele brief.

Wietproef aspiranten krijgen telefoontje of worden per mail op de hoogte gebracht

Het kan blijkbaar via de telefoon gaan, maar ook via de mail dat partijen te horen krijgen dat ze door zijn naar de volgende ronde.

“Feitelijk zijn we alleen afgewezen op grond van het negatieve advies van de burgemeester”

Het nieuws over Project C kwam erg snel online bij BN/De Stem. Daarin laat een van de initiatiefnemers, advocaat Peter Schouten, het volgende weten: “Feitelijk zijn we alleen afgewezen op grond van het negatieve advies van de burgemeester.” Daarnaast liet hij weten dat ze bezwaar gaan maken bij de Raad van State.

Nog niets ontvangen? Geen nood, we kunnen ons zomaar indenken dat het over een paar dagen zal plaatsvinden. Het zijn er immers 147 (maar geen 149).

Meer wietexperiment nieuws deze maand

Verder werden er ook in de afgelopen maand twee interessante documenten gepubliceerd door de NVWA en de Rijksoverheid over het wietexperiment. In die van de NVWA werd meer duidelijk over de rol van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA in het aanstaande wietexperiment. De rijksoverheid publiceerde een ‘spelregels experiment gesloten cofeeshopketen’ document. Het zou goed kunnen dat de aanleiding hiervoor het item was dat door het NOS journaal van acht uur was gebracht afgelopen zondag 22 november en het bijgehorende artikel, maar het kan dus ook goed zijn dat de NOS al op de hoogte was van het nieuws wat vandaag naar buiten komt.

Wanneer we meer weten, zullen we dit artikel updaten. Inmiddels is dit artikel twee keer geüpdatet.