Project C mag toch niet meeloten voor experiment gesloten coffeeshopketen

Project C mag morgen toch niet meeloten voor het experiment gesloten coffeeshopketen.

0
documentaireserie Cannabis helmond Project C
- Advertentie -

Nadat eerder al het nieuws naar buiten kwam van CanBuiten wat toch mee mag loten met de wietproef, werd net bekend (21:41) dat Project C morgen niet mag meeloten voor het experiment gesloten coffeeshopketen. Ze verloren hun kortgeding.

De loting is donderdag om 11.00 uur.

Advocaat en mede initiatiefnemer van Project C Peter Schouten reageerde via Twitter:

De volgende dag Tweette hij het volgende:

Toch niet meeloten voor Project C

Project C spande een kortgeding tegen de Staat der Nederlanden om de wietproef loting van morgen 3 december uit te stellen.

Saskia Belleman names de Telegraaf tweette live mee met de rechtszaak onder hashtag #ProjectC. We haalden uit het proces enkele interessante tweets (klik op de hashtag voor alle tweets).

Dit is nieuws: het kortgeding van CanBuiten en Project C waren dus geen uitzondering. Er zijn namelijk drie afwijzingen (inclusief Project C) door de rechter gedaan tot dusver.

In bovenstaande Tweet hoorden we voor het eerst van de landsadvocaat.

Loting op 3 december

De Rijksoverheid publiceerde een bericht op 27 november dat de ‘selectie wiettelers in afrondende fase’ is en de loting op 3 december zal plaatsvinden. Verder lieten ze weten: “De 10 aspirant wiettelers die worden ingeloot zullen nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als dit proces vlot verloopt en hier geen bezwaren uit voortkomen kunnen eind februari 2021 de telers formeel aangewezen worden.”

In de kamerbrief die volgde, werd meer duidelijk over het proces.

“Er zijn 96 aanvragen afgewezen en 51 aanvragen zijn door de selectie gekomen. Dat betekent dat er geloot zal worden. De loting door de notaris vindt plaats op 3 december as. Aan alle aanvragers die doorgaan wordt een lotnummer toegekend. In totaal doen 39 lotnummers mee in de loting.”

Met CanBuiten, maakt dat dus 52 aanvragen die door de selectie zijn gekomen, met in totaal 40 lotnummers.

“DIT VERKLAART WAAROM ER VAN DE 51 AANVRAGEN
DIE DOOR ZIJN, UITEINDELIJK 39 LOTNUMMERS OVERBLIJVEN”

En als je wel door de selectie bent gekomen, maar niet bent uitgeloot? “Sommige aanvragers hebben meerdere aanvragen ingediend met alternatieve locaties. In die gevallen dat de aanvrager de intentie heeft om op één van die locaties te starten, loot deze aanvrager mee met één lotnummer. In geval de aanvrager de intentie heeft om meerdere teeltbedrijven te vestigen, zijn er meerdere lotnummers toegekend. Dit verklaart waarom er van de 51 aanvragen
die door zijn, uiteindelijk 39 lotnummers overblijven. De eerste tien ingelote
aanvragers gaan door voor een BIBOB-onderzoek. De nummers 11 en volgende
komen op een wachtlijst.”

Ook over die BIBOB lieten ze nog wat meer weten: “Indien het BIBOB-onderzoek aanleiding geeft om negatief te besluiten op een ingelote aanvrager, dan volgt een BIBOB-onderzoek van de eerstvolgende aanvrager op de wachtlijst.”