Waarom Black Friday niet mogelijk is voor coffeeshops

Waarom is er geen Black Friday voor coffeeshops? Nou, dat willen we je best uitleggen. Dat heeft namelijk te maken met de belastingdienst.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Het zal je niet ontgaan zijn: het is vandaag Black Friday. Bij vrijwel iedere winkel en website zijn er vandaag flinke kortingen op het hele of delen van het assortiment. Maar niet bij coffeeshops. We kunnen ons voorstellen dat je denkt: Waarom is er geen Black Friday voor coffeeshops? Nou, dat willen we je best uitleggen. Dat heeft namelijk te maken met de belastingdienst.

Waarom is er geen Black Friday voor coffeeshops?

Zoals je misschien wel weet, in het huidige gedoogbeleid kopen de coffeeshops cannabis in feite op de zwarte markt. Er is geen gereguleerde variant te kopen. De belastingdienst bepaald in principe de prijs van de wiet.

Gerrit Jan ten Bloemendal legde het duidelijk uit op de Cannabis Industrie Podcast (vanaf -19.26 minuten nog te gaan of vanaf ongeveer 52 minuten). Ik heb het hieronder uitgeschreven.

Het heeft te maken met de inkoopbonnen. De belastingdienst heeft van onze regering de opdracht gekregen: je hebt belastingwetten en de Nederlander moet belasting betalen. Zo ook ondernemingen. En coffeeshopondernemingen ook. De belastingdienst moet er op toe zien dat je genoeg belasting betaald. Verdien je veel, betaal je veel belasting. Verdien je weinig, verdien je weinig belasting.

Dus hoe zit het bij een coffeeshop onderneming?

Belasting toegevoegde waarde (BTW) gaat niet op voor cannabis, want het is een illegaal product. Dat is een uitspraak van het Europese Hof van 1999 ook wel bekend als het Siberië arrest (genaamd naar de coffeeshop in kwestie, Siberië).

Belasting toegevoegde waarde (BTW) gaat niet op voor cannabis, want het is een illegaal product

De belastingdienst heft alleen inkomstenbelasting bij de coffeeshopondernemers. Dat is domweg de winst die je maakt met een coffeeshop. Om die belasting goed te kunnen heffen, moet je als belastingplichtige je houden aan zeer strakke en nauwkeurige regels voor het bijhouden van je boekhouding zodat naderhand de belastingdienst precies kan zien: zo veel kosten, zo veel winst en zo veel moet je aan ons betalen.

Bij een normale onderneming kan je dat heel simpel controleren aan de hand van de facturen en wat ze hebben ingekocht. Aan de kassa administratie kan je zien wat de omzet is. En uit die twee kan je de winst berekenen. Die inkoopfacturen heeft de coffeeshop niet. De belastingdienst wil toch zijn geld hebben, maar er zijn geen inkoopfacturen. Daarnaast is het probleem van de 500 gram. De belastingdienst heeft laten weten dat wanneer ze constateren dat de coffeeshop (of zelfs alleen administratief) meer dan 500 gram in voorraad heeft, dan melden ze het aan de officier van justitie.

Koop je in voor 5 euro, moet je het verkopen voor 10 euro

Nu kan je dus sjoemelen met de prijs van de wiet, maar daar heeft de belastingdienst een truc op bedacht. De belastingdienst eist dat de bruto winst marge 100% is.

De belastingdienst eist dat de bruto winst marge 100% is

Dus in jip-en-janneketaal: koop je het in voor 5 euro, moet je het voor 10 euro verkopen. Is het minder dan 100%, worden ze wantrouwig en gaan ze verder graven.

Dus iedere coffeeshopondernemer die een goede relatie heeft met de belastingdienst, zorgt ervoor dat ze voor die 100% bruto winst marge gaan.

Daarmee bepaald de belastingdienst dus de prijs van de wiet.

En is er geen Black Friday voor de coffeeshops.