NHS gaat zelf cannabis olie maken voor klinische proef

Cannabis olie bedoelt voor klinische proef voor epilepsie behandeling.

0
medicinale cannabis cbd extracten cbg technologische doorbraak cannabis olie wietexperiment wietproef wietolie

Opmerkelijk nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. De NHS gaat zelf cannabis olie maken voor een klinische proef, meldt The Telegraph.

Cannabis olie bedoelt voor klinische proef voor epilepsie behandeling

Medicinale cannabis werd in 2018 gelegaliseerd na een campagne van ouders met ernstig zieke kinderen, die zeggen dat cannabisolie hen helpt om elke dag honderden levensbedreigende epileptische aanvallen te voorkomen.

Maar sinds de legalisatie zijn er geen NHS recepten meer afgegeven. Betrokken artsen geven aan dat er onvoldoende bewijs van de effectiviteit ervan.

Patiënten werden daarentegen gedwongen te vertrouwen op persoonlijke voorschriften, die volgens hen honderden of zelfs duizenden ponden per maand kosten.

In een poging om hierin te assisteren, heeft de NHS plannen bekend gemaakt om zelf cannabisolie te produceren ter voorbereiding op een klinische proef, die begin volgend jaar wordt verwacht.

Genoeg studies te vinden

Even zoeken op het internet levert toch meerdere resultaten op van verschillende studies die wel degelijk bewijs leveren. Daar moet wel de kanttekening bij worden gemaakt dat al deze studies een oorsprong hebben in de Verenigde Staten.

De opmerking van de artsen is dan ook iets wat we vaker zien in verschillende landen waar de cannabis wetten achterlopen op de Verenigde Staten en Canada. Ook in Nederland, want het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseerde terug in 2018 dat medicinale cannabis alleen bij patiënten in de palliatieve fase adviseert. Dat zorgde er op zijn beurt weer voor dat nog minder zorgverzekeraars medicinale cannabis vergoeden.

De argumenten in Nederland en andere landen behoren veelal tot de groep artsen die zegt dat er te weinig bewijs is voor de werking van medicinale cannabis. Maar dat is vooral in hun eigen land. Als ze over de grens kijken en zoeken in een andere taal, komen ze al snel op vele verschillende studies die wel degelijk de medicinale werking van cannabis bevestigen.