Nog steeds geen oplossing voor vezelhennep ivm nieuwe landbouwregels

De gevolgen van de nieuwe landbouwregels zullen catastrofaal zijn voor de vezelhennepindustrie als er geen oplossing komt.

0
hennep hempflax oude pekela
Oogsten van Hempflax' industriële hennep in Oude Pekela. Screenshot uit video via YouTube.
- Advertentie -

In mei eerder dit jaar berichtten we al dat de nieuwe landbouwregels die vanaf 2023 in zouden gaan mogelijk de vezelhennepindustrie de nek om zouden draaien. Inmiddels is het alweer november en er is nog steeds geen oplossing gevonden, zo blijkt uit een interview dat Albert Dun van verzelhennepverwerker Dun Agro in Oude Pekela gaf aan RTV Noord.

Nieuwe landbouwregels vanaf 2023 catastrofaal voor vezelhennepindustrie

Het ministerie van Landbouw gaat in 2023 namelijk de vergroeningssubsidie van 150 euro per hectare stopzetten. Maar het grootste probleem is wel dat er een eis komt dat de gewassen voor 1 oktober van het land moeten zijn: de henneplanten blijven juist na het maaien op het land liggen om zodoende blijkbaar het hennepzaad te vergaren in oktober. Mocht deze regel worden overtreden, kan het boetes van 20.000 euro als gevolg hebben.

“Door de weersomstandigheden moet hennep meestal in oktober op het land blijven liggen(…)”

Echter is dat onmogelijk, zo geeft Dun aan: “Door de weersomstandigheden moet hennep meestal in oktober op het land blijven liggen, zodat de vezels door de inwerking van dauw loskomen van de stengel. Gebeurt dit niet, dan is goede verwerking onmogelijk.”

Hij vervolgde: ‘Het ministerie vergeet dat vezelhennep ook stikstof vastlegt, veel meer dan dat we via mest op het land brengen. Aan de ene kant wordt duurzaamheid bevorderd en aan de andere kant wordt de teelt van een duurzaam gewas tegengewerkt. Ik snap er niets van.”

En: “Als je hennep op zand- of dalgrond hebt, zoals hier, dan krijg je 129 euro per hectare. Maar als je boert op klei, krijg je bijna driehonderd euro, terwijl daar helemaal geen hennep wordt verbouwd. Er is geen touw aan vast te knopen.”

De gevolgen zullen catastrofaal zijn voor de industrie: “Op den duur zal de teelt van vezelhennep verdwijnen uit de Veenkoloniën. Dat zou een catastrofe zijn. Dan zullen we moeten uitwijken naar Duitsland of Denemarken.”

Mogelijke oplossing

Als oplossing geeft hij aan dat hennep als wintergewas zou moeten worden aangemerkt, daardoor zou er niet voor 1 oktober geoogst hoeven worden. En de bijdrage voor de teelt op zand- of dalgrond zou gelijk moeten worden getrokken met klei.

Tijdens de CannaStemBus toer van 2021 bracht de bus ook een bezoek aan Dun Agro en maakte onderstaande reportage.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -