Oekraïnese wet die medicinale cannabis wet zou legaliseren geblokkeerd door oppositie

Voorafgaand aan de goedkeuring van de ontwerpwetten in oktober meldde de regering dat 'meer dan 800 amendementen' zijn ingediend.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

Eerder deze maand berichtten we dat een wetsvoorstel dat medicinale cannabis zou legaliseren in Oekraïne kans had deze maand te worden aangenomen, maar het is voorlopig geblokkeerd door de oppositie.

Steun is groot, ook van president Zelensky

Ondanks de wijdverbreide steun in het hele land, ook van president Zelensky, zijn tegenstanders van het wetsvoorstel ervan beschuldigd de eindstemming te vertragen door het proces te verwarren met ‘spam’-amendementen.

Hoewel de volgende stappen nog onduidelijk zijn, hebben de voorstanders van het wetsvoorstel zich ertoe verbonden om ‘een oplossing te vinden’ en ‘dit door te drukken’ voor het welzijn van de miljoenen Oekraïense burgers die mogelijk baat kunnen hebben bij medische cannabis.

Meer dan 800 amendementen ingediend door oppositiepartij

Voorafgaand aan de goedkeuring van de ontwerpwetten in oktober meldde de regering dat ‘meer dan 800 amendementen’ zijn ingediend.

Een tweede lezing stond gepland voor woensdag 22 november, en het wetsvoorstel werd algemeen verwacht dat het door het parlement zou komen.

Die vond echter niet plaats zoals gepland en omdat het wetsvoorstel naar verluidt ‘geblokkeerd’ wordt door één enkele oppositiepartij.

Frustratie bij voorstanders

Parlementslid van de Spravedlyvist-partij en lid van de Commissie Volksgezondheid van de Verkhovna Rada, Olga Stefanyshina, uitte haar frustraties op Facebook.

Afgebeeld met een stapel van 882 amendementen die door parlementsleden zijn ingediend, die de commissie naar verluidt ‘meer dan drie maanden heeft geanalyseerd met inachtneming van de meest redelijke amendementen’, suggereerde ze dat 226 van deze amendementen ‘een doodskist’ waren, specifiek ontworpen om het wetsvoorstel een halt toe te roepen.

Ze vertelde aan lokale media dat het grootste deel van de amendementen werd ingediend door parlementsleden van de All-Ukrainian Union ‘Fatherland’-partij, ook wel Batkivshchyna genoemd, geleid door de voormalige Oekraïense premier Yulia Tymoshenko, die tegen het wetsvoorstel is.