Onderzoek: 100% cannabis winkels Californië voldoen aan minimumleeftijdswetten

Alle 47 willekeurig geselecteerde legale cannabis winkels in Californië weigerden de toegang aan minderjarige klanten in het onderzoek.

0
Californië
- Advertentie -
Dutch Passion

Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Insurance Institute for Highway Safety en de University of Chicago, handhaven gelicentieerde cannabisverkopers in Californië streng de regels die de toegang van jongeren tot hun faciliteiten verbieden als ze geen bewijs van leeftijd kunnen overleggen.

Alle cannabis winkels in onderzoek weigerden pseudo-minderjarige kopers in Californië

Onderzoekers beoordeelden of cannabiswinkels in de detailhandel pseudo-minderjarige kopers zouden bedienen die geen bewijs van leeftijd konden tonen. Alle 47 willekeurig geselecteerde winkeliers weigerden de toegang van de klanten.

De auteurs concludeerden: “Bij 100 procent van de bezochte recreatieve cannabis-verkooppunten moesten de pseudo-minderjarige klanten hun leeftijdsidentificatie tonen om binnen te komen. Het lijkt erop dat Californische recreatieve cannabis-verkooppunten verkopen aan minderjarige klanten vermijden.”

De resultaten zijn vergelijkbaar met de resultaten die zijn gedocumenteerd in andere staten, zoals Colorado en Oregon, waar uit inspecties is gebleken dat bijna alle detailhandelaren voldoen aan leeftijdsbeperkende vereisten.

“Regelgeving werkt(…)”

In een reactie op de resultaten van het onderzoek zei Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML: “Regelgeving werkt. Illegale cannabisleveranciers vragen niet om identiteitsbewijzen en controleren niet, maar gelicentieerde bedrijven doen dat zeker.”

Ook in Nederland strenge controles

Ook in Nederland zijn er strenge controles op leeftijd bij de verkoop van cannabis. In de meeste gevallen wordt er aan de deur bij een een coffeeshop door een beveiliger gevraagd om een geldige identiteitskaart voordat je überhaupt binnen mag. Een groot verschil met een straatdealer, die niet om een identiteitskaart zal vragen en ook andere drugs kan aanbieden. Reden genoeg dus om de coffeeshop te blijven omarmen.