Onderzoek: roken van cannabis minder schadelijk dan roken van tabak

Het roken van tabak zorgt voor het vrijkomen van meer giftige stoffen dan het roken van cannabis volgens net gepubliceerd onderzoek.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar tot dusver was er nog geen onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van het roken van cannabis, het roken van tabak en/of mensen die beiden roken. Maar volgens recent gepubliceerd onderzoek worden cannabisrokers blootgesteld aan minder giftige stoffen dan tabaksrokers.

Roken van tabak zorgt voor vrijkomen van meer giftige stoffen dan het roken van cannabis

Een team van onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Wisconsin en de Universiteit van Minnesota beoordeelde verschillen in blootstelling aan giftige stoffen tussen rokers die alleen cannabis roken, rokers die alleen roken en proefpersonen die beide regelmatig rookten.

deelnemers die alleen cannabis rookten “een lagere blootstelling aan giftige stoffen vertoonden voor de meeste biomarkers”

Ze meldden dat de deelnemers die alleen cannabis rookten “een lagere blootstelling aan giftige stoffen vertoonden voor de meeste biomarkers” in vergelijking met de proefpersonen die alleen tabak en/of cannabis en tabak rookten. Auteurs meldden verder dat gebruikers van cannabis EN tabak niet meer blootgesteld waren aan schadelijke bestanddelen dan degenen die alleen tabak rookten.

De auteurs speculeerden dat het verschil in blootstelling van proefpersonen aan schadelijke stoffen gedeeltelijk te wijten kan zijn aan verschillen in de frequentie waarmee alleen-cannabisrokers de stof consumeren in vergelijking met tabaksrokers.

De bevindingen van het onderzoek komen overeen met eerder onderzoek dat concludeerde dat cannabisrook en tabaksrook waarschijnlijk niet even kankerverwekkend zijn, en dat blootstelling aan cannabisrook doorgaans niet wordt geassocieerd met hetzelfde soort schadelijke effecten op de gezondheid als blootstelling aan tabaksrook. Bovendien wordt het gebruik van verdampers (vaporizers), die cannabis verwarmt tot een ingestelde temperatuur onder het verbrandingspunt, geassocieerd met verminderde blootstelling aan giftige stoffen en is geïdentificeerd als een “veilig en effectief” apparaat voor het toenemen van medicinale cannabis.

Grote probleem in Nederland is natuurlijk dat de meeste cannabisconsumenten hun cannabis consumeren door het mengen met tabak en het daarna op te roken. Het goede nieuws is dat dit niet schadelijker is dan het roken van sigaretten, maar het is dus ook niet minder schadelijk.