Home Buitenland Nieuws Opschorting straffen La Maca, de eerste Cannabis Social Club van Barcelona

Opschorting straffen La Maca, de eerste Cannabis Social Club van Barcelona

Met de uitspraak van het hooggerechtshof komt een einde aan een periode van onzekerheid van maar liefst zeven jaar voor La Maca.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Het hooggerechtshof in Spanje het misdrijf van ongeoorloofde associatie van de eerste Cannabis Social Club van Barcelona, La Maca, verworpen en hun straf van 6 jaar gevangenisstraf vermindert tot zes maanden en een boete.

Vrij vertaald, schreven ze op Twitter: “Vandaag voelen we ons opgelucht dat we geen voet in de gevangenis zullen zetten, zullen we blijven werken voor de rechten van cannabisgebruikers en stellen we een oplossing voor die we internationaal erkennen en met succes kopiëren.”

Einde aan een periode van onzekerheid van maar liefst zeven jaar voor La Maca

De uitspraak van het hooggerechtshof maakt daarmee een einde aan een periode van zeven jaar, waarbij leden en het management van La Maca moesten vrezen voor lange gevangenisstraffen. Maar de uitspraak heeft het misdrijf van ongeoorloofde associatie en de verzwarende omstandigheid bij het misdrijf tegen de volksgezondheid nietig verklaard. Ook zijn twee leden van de club vrijgesproken die deelnamen aan de oprichting ervan, maar die zich bij de inbeslagnames hadden losgemaakt van hun activiteiten en eveneens tot gevangenisstraf waren veroordeeld. Het hooggerechtshof is ook van mening dat de verantwoordelijken voor de gebouwen handelden in de veronderstelling dat ze geen misdaad begaan.

Om al deze redenen hebben de magistraten de gevangenisstraffen van zes jaar waartoe de verantwoordelijken voor het pand waren veroordeeld, vervangen door zes maanden gevangenisstraf. De aan beklaagden opgelegde boetes van € 130.000 en € 20.000 zijn verlaagd tot bijna € 5.000. In de praktijk betekent dit dat de schuldigen niet in de gevangenis hoeven te gaan zitten. Het hooggerechtshof heeft ook de ontbinding van de club die aanvankelijk door de rechtbank van Barcelona was uitgesproken, nietig verklaard.

“Na al die tijd zijn we niet verder gekomen of is het nog erger geworden”

De voormalige president van La MACA (acroniem voor Self-Consumption Cannabis Associative Movement), José Afuera, verzekerde woensdag dat hij zich “opgelucht” voelde door de uitspraak, hoewel hij het betreurde dat hij niet tot volledige vrijspraak had geleid. “Er zijn 16 jaar verstreken sinds we de entiteit hebben opgericht om te reageren op een sociaal probleem zoals de toegang tot cannabis en de vervolging van zijn gebruikers”, legde hij uit in een telefoongesprek met de krant El Diario. “Na al die tijd zijn we niet verder gekomen of is het nog erger geworden.”