Plan CDA Groningen strandt: coffeeshops hoeven niet uit centrum te verhuizen

Volgens de burgemeester en wethouders is het verplaatsen van de coffeeshops uit de Groningse binnenstad naar bedrijventerreinen een slecht idee, want het verhuizen 'brengt nieuwe risico’s op toenemende criminaliteit met zich mee'.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Een voorstel van het CDA in Groningen om de coffeeshops weg van zichtbare plekken uit de binnenstad te krijgen, heeft het niet gehaald bericht het Dagblad van het Noorden.

De reden voor het voorstel van het CDA waren de resultaten van een rioolonderzoek, waaruit bleek dat er hoge percentages van reststoffen van cocaïne- en cannabisgebruik werden geconstateerd.

Het plan om de coffeeshops te verhuizen was één van de drie drugs gerelateerde initiatiefvoorstellen aan de gemeenteraad, maar het CDA zit niet in de gemeenteraad en heeft dan ook weinig te zeggen in Groningen.

“Zoals tabakswaren tegenwoordig niet meer in het zicht liggen in de supermarkten en bijbehorende sluikreclame hierdoor wordt tegengegaan, willen wij door het minder zichtbaar plaatsen van coffeeshops de begindrempel verhogen,” aldus CDA-raadslid Etkin Armut afgelopen november.

Burgemeester en wethouders zien niets in plan CDA Groningen om coffeeshops te verplaatsen uit de binnenstad

Volgens de burgemeester en wethouders is het verplaatsen van de coffeeshops uit de Groningse binnenstad naar bedrijventerreinen echter een slecht idee, want het verhuizen ‘brengt nieuwe risico’s op toenemende criminaliteit met zich mee’.

Groningen is overigens één van de tien gemeenten die deelnemen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. In de provincie zelf zijn meerdere telers gevestigd.