Politie: minder wietkwekerijen opgerold in 2021 door capaciteitsgebrek

De oplossing ligt natuurlijk in het legaliseren en reguleren, waardoor er meer capaciteit en geld vrijkomt voor de politie om echte boeven te vangen.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Opvallend nieuwsbericht van de politie vandaag. Er zouden minder illegale wietkwekerijen zijn opgerold in 2021, voornamelijk door capaciteitsgebrek.

In totaal werden er namelijk 2285 wietkwekerijen opgerold in 2021, tegenover 2894 in 2020. Dat terwijl de politie er maar liefst ruim 4600 nog deed in 2017. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde politiecijfers.

“We moeten kiezen(…)”

Portefeuillehouder drugs van de politie, Willem Woelders, liet weten dat het vooral aan capaciteitsgebrek bij de basisteams is te wijten: “We moeten kiezen. In samenspraak met het Openbaar Ministerie en burgemeesters richt de politie zich in gemeenten vooral op de bestrijding van harddrugs en het opvolgen van aangiften. Bij een aantal basisteams worden daarom hennepteams opgeheven. Zorgelijk, want hennepkwekerijen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in woonwijken en ook in de hennep worden miljarden verdiend. We hebben hier te maken met één grote drugsmarkt. Alles is met elkaar verweven.”

Capaciteitsgebrek van de politie? Op te lossen door te legaliseren en te reguleren

Er is een echte oplossing voor het probleem, dat nog steeds niet tot iedereen lijkt te zijn doorgedrongen. Dat is natuurlijk het legaliseren en reguleren van de teelt van cannabis. Voor commerciële doeleinden, zoals het bevoorraden van de coffeeshops, maar ook voor persoonlijk gebruik.

Dat sentiment heeft in ieder geval ook Joost Sneller (D66) bereikt.

Sterker nog, volgens Jef Martens zijn er te veel mensen vanuit de politie bezig met cannabis. “Het vermoeden, dat de markt al flink gekrompen is, lijkt bevestigd te worden. Minder kwekerijen in totaal, redelijk hoge opsporingspercentages. Blijft over: weinig partijen die er nog structureel op zitten. Er waren enkele honderden agenten met taakaccenthouder ‘Hennep’ de afgelopen jaren, daarvan was alleen maar groei tot voor kort.”