In de langlopende strafzaak rond coffeeshop 058 in Leeuwarden heeft de politie in 2019 een getuige vooraf antwoordsuggesties gestuurd. Dat blijkt uit een reconstructie van de Leeuwarder Courant. De zaak, die bekendstaat als de zaak-Tuimelaar, loopt inmiddels al bijna zes jaar. Vier verdachten, onder wie de vermoedelijke leider ‘Pluisje’, staan terecht voor grootschalige drugshandel en witwassen.
De betrokken coffeeshop kreeg in 2016 nog groen licht van integriteitsbureau BIBOB, ondanks bestaande verdenkingen. In 2019 volgden grootschalige invallen op veertien locaties met inzet van 170 politiemensen, Defensie en andere instanties.
BIBOB gaf groen licht ondanks signalen
De voormalige coffeeshop 058 in Leeuwarden speelt een centrale rol in het onderzoek dat in 2019 escaleerde.
Opmerkelijk is dat de coffeeshop eerder positief werd beoordeeld door BIBOB. BIBOB-expert Albertjan Tollenaar noemt het opvallend dat er destijds geen ernstig gevaar werd gezien, terwijl er signalen waren over een zakelijk verband tussen Pluisje en zijn vriendin, op papier de eigenaresse van de coffeeshop.
Dat oordeel leidde tot onvrede bij lokale autoriteiten, wat uiteindelijk resulteerde in een intensief strafrechtelijk traject.
Verhoor beïnvloed door politie-e-mail
Een week voor een getuigenverhoor ontving een gemeentelijke getuige een e-mail met zeventien opmerkingen bij de vragen. Deze waren voorzien van sturende opmerkingen zoals “dit zou ik erin zetten”. Volgens de politie waren dit slechts ‘handvatten’. De teamleider schreef op sommige plekken zelfs al mogelijke antwoorden in het verhoorformulier.
De verdediging van Pluisje heeft inmiddels aangifte gedaan van ambtsmisbruik en getuigenbeïnvloeding. Advocaten stellen dat het Openbaar Ministerie hun cliënt koste wat kost wil veroordelen, ondanks eerdere onsuccesvolle pogingen.
Nog geen zittingsdatum vastgesteld
De inhoudelijke behandeling van de zaak is meermaals vertraagd. In 2023 trok een rechter zich terug vanwege familiebanden met de gemeente. Inmiddels zijn nieuwe getuigen gehoord, maar een zittingsdatum is nog niet bekend.
De hoofdverdachte, Pluisje, werd in 2022 ook gearresteerd in een andere drugszaak rond internationale cocaïnehandel. Ook in die zaak is nog geen uitspraak gedaan.