Politieman Hans van Duijn wint Koos Zwart Award wegens inzet voor legaliseren cannabis

Erelid van de Nederlandse Politiebond Hans van Duijn is bekroond met de Koos Zwart Award voor zijn uitzonderlijke inzet in de strijd voor de normalisering van cannabis.

0
Hans van Duijn (rechts) en August de Loor Koos Zwart Award 29-11-2023 PCN Meet Greet Amsterdam 3423 WEBSIZE (002) (1)
Hans van Duijn (rechts) en August de Loor tijdens de Koos Zwart Award uitreiking op de PCN Meet Greet van 29 november 2023 in Amsterdam. Foto: Derrick Bergman
- Advertentie -

Hans van Duijn, oud-voorzitter en erelid van de Nederlandse Politiebond, heeft de Koos Zwart Award gewonnen. Het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) kent deze prijs sinds 2014 toe aan een persoon of organisatie die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor normalisering en legalisering van cannabis. Van Duijn nam de Koos Zwart Award op 29 november in ontvangst in Amsterdam.

Een Revolutionair Geluid binnen de Politiewereld

Van Duijn, die tussen 1993 en 2008 de leiding had over de Nederlandse Politiebond, verwierf bekendheid met zijn opmerkelijke artikel ‘Vervolging drugsgebruik volslagen irrationeel’.

Hierin deelt hij zijn ervaringen tijdens het War on Drugs filmfestival en het Cannabis Tribunaal in Den Haag, waar hij als spreker optrad.

Met krachtige argumenten betoogt hij waarom het cannabisverbod irrationeel en contraproductief is, niet alleen vanwege schending van zelfbeschikking, maar ook vanwege de onhaalbaarheid van handhaving en de toename van misdaad.

Voortdurende Inzet en Gewicht van Ervaring

Gedurende meer dan vijftien jaar vertegenwoordigt Van Duijn Nederland in LEAP (Law Enforcement Action Partnership), een organisatie die pleit voor regulering van drugs en waarin politie- en justitiemensen zich verenigen tegen de drugsoorlog.

Zijn decennialange ervaring als politieman geeft extra gewicht aan zijn boodschap, die hij onvermoeibaar blijft verspreiden via interviews, opiniebijdragen, debatten en evenementen.

Een Pleidooi voor Feitelijke Politieke Keuzes

Van Duijns voortdurende pleidooi richt zich op “eerlijke, op feiten gebaseerde politieke keuzes” met betrekking tot misdaadbestrijding en het waarborgen van individuele zelfbeschikking.

Zijn kritiek op de vruchteloze ‘drooglegging’ en de schadelijke gevolgen van de politiecapaciteit voor drugsbestrijding komt tot uiting in zijn recente publicatie ‘Drugshysterie bij de politietop‘.

Bescheiden Ontvangst van de Koos Zwart Award

Tijdens de drukbezochte PCN-bijeenkomst in paviljoen Aquarius in Amsterdam ontving Van Duijn de Koos Zwart Award van de vorige winnaar, August de Loor.

Met bescheidenheid verklaarde Van Duijn dat het voor hem onbegrijpelijk was waarom hij de prijs had gewonnen, en benadrukte: “Iedereen die bij zijn volle verstand is snapt dat je cannabis en andere drugs niet zou moeten verbieden.”