Premier Thailand wil cannabis weer verbieden door gebrek aan regulering

Volgens de nieuwe premier van Thailand zou cannabis te makkelijk beschikbaar zou zijn voor kinderen en de criminaliteit zijn toegenomen.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

De Thaise premier, Srettha Thavisin, heeft eerder deze maand aangekondigd dat hij de legalisering van cannabis, die twee jaar geleden werd ingevoerd, opnieuw wil terugdraaien. De premier uitte zijn zorgen over het gebrek aan regulering, waardoor het te makkelijk beschikbaar zou zijn voor kinderen en de criminaliteit zou zijn toegenomen. Thavisin heeft het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om cannabis opnieuw op de lijst van verboden middelen te plaatsen en nieuwe regels in te voeren die het gebruik van cannabis alleen voor medische doeleinden toestaan.

Regulering en controle om criminaliteit tegen te gaan

Srettha Thavisin heeft daarnaast lokale autoriteiten opgedragen om criminaliteit in verband met de illegale drugshandel hard aan te pakken. Hij eist binnen 90 dagen concrete resultaten.

Na de decriminalisering van cannabis in 2022 werd oorspronkelijk gezegd dat het alleen voor medicinaal gebruik zou worden toegestaan.

In de praktijk bleek de markt echter ongereguleerd, wat leidde tot publieke verontwaardiging en zorgen over misbruik en toenemende misdaad.

Politieke druk en beloftes tijdens verkiezingen

De decriminalisering van cannabis werd aanvankelijk geleid door de Bhumjaithai Partij, die sterke steun geniet in het arme noordoosten van Thailand. De partij beloofde de lokale boeren dat cannabis een nieuwe bron van inkomsten zou worden.

Tijdens de verkiezingen van 2023 beloofden alle grote partijen, inclusief Bhumjaithai, om het gebruik van cannabis te beperken tot medische doeleinden.

Ondanks deze beloftes blijft de discussie over de juiste aanpak van cannabis in Thailand voortduren.

Economische impact en verzet vanuit de sector

Voorstanders van de legalisering van cannabis en ondernemers, waaronder vele Nederlanders, zijn tegen een radicale terugdraaiing van de legalisering schrijft de Associated Press. Zij stellen dat dit schadelijk zou zijn voor de economie.

Legale cannabis heeft bijgedragen aan de toerisme- en landbouwsector van Thailand en heeft duizenden cannabiswinkels, -trucks en -marktkraampjes in het hele land voortgebracht. De Bangkok Post schrijft dan ook dat er verzet is vanuit de industrie, alhoewel sommigen pleitten voor enige regulering.

De herinvoering van een verbod zou deze sectoren significant kunnen schaden en de economische vooruitgang die door de legalisering is geboekt tenietdoen.