De twee Almelose coffeeshops, Jemig de Pemig en De Tuin, hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Zwolle. Die wees namelijk hun juridische bezwaren tegen de recente verordeningen van de gemeente Almelo af schrijft Tubantia. Hierdoor lijken ze nu genoodzaakt om naar de Raad van State in Den Haag te stappen.
Ondanks dat er geen noemenswaardige problemen waren met de twee coffeeshops, zijn de regels in 2022 aangescherpt in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) onder leiding van voormalig burgemeester Arjen Gerritsen.
Strengere vergunningsregels en juridische zeggenschap
Volgens de nieuwe verordening moeten de coffeeshops voortaan elke vijf jaar een vergunning aanvragen. Bovendien accepteert de gemeente de stichtingsvorm als rechtspersoon niet meer, waardoor de vergunningen op naam van privépersonen moeten staan. Dit geeft de gemeente meer juridische invloed.
In maart hebben de coffeeshops geprobeerd deze nieuwe regels via de bestuursrechter in Zwolle van tafel te krijgen, maar dus zonder succes. De rechter oordeelde formeel dat er geen bezwaar of beroep mogelijk is tegen regels die in de APV zijn opgenomen.
Gang naar de Raad van State
John Eshuis, advocaat van Jemig de Pemig, verklaarde aan Tubantia dat de bezwaren ongegrond zijn verklaard: “Dat betekent dat we in hoger beroep gaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het wachten is op nieuwe jurisprudentie van het hoogste bestuursorgaan. Dat zal nog wel even duren.”
Advocaat Diederik Briedé van De Tuin zei tegen Tubantia eveneens te overwegen om naar de Raad van State te stappen, al houdt hij een kleine slag om de arm: “Met het risico dat ook die rechter ons beroep op dezelfde gronden afwijst. Maar baat het niet, dan schaadt het niet. Het blijft vreemd dat we geen bezwaar kunnen maken tegen een algemene regel die alleen voor twee coffeeshops geldt. Dit had de gemeente buiten de APV moeten houden en anders moeten regelen.”
Toekomst van de coffeeshops
De coffeeshops willen dat de Raad van State de bepalingen uit de APV verwijdert. Ze willen geen tussentijdse aanvraag voor verlenging en een streep door de aanpassing dat de zaken op naam van privépersonen staan. Eshuis benadrukte: “De coffeeshops staan nu als horecazaken op naam van de bestuurders. Dat moet eraf. Wij willen de stichtingsvorm terug.”
Briedé voegde daaraan toe: “Wij hebben formeel bezwaar gemaakt tegen de nieuwe vergunning die we op persoonlijke titel hebben gekregen. Als we dat niet doen, gaan we feitelijk akkoord met deze maatregel in de APV. En we willen de stichtingsvorm terug.”
Voorlopig hoeven Jemig de Pemig en De Tuin echter niet te sluiten. De vergunning is voor vijf jaar verlengd en het gedoogbeleid ten aanzien van de verstrekking van cannabisproducten blijft gehandhaafd. Toch blijven juridische beperkingen dreigen. Eshuis besluit: “Dat is niet nodig. Beide instellingen zijn onderdeel van het maatschappelijk leven in Almelo. Het gaat al 25 jaar goed. Een goede jointroker is hier geen onruststoker.”