Almelo trekt vergunningen beide coffeeshops in, nieuwe aanvraag mogelijk

De twee coffeeshops in Almelo, Jemig de Pemig en De Tuin, verliezen hun vergunning dit jaar. Wel kunnen ze opnieuw een aanvraag indienen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Opmerkelijk nieuws uit de gemeente Almelo, waar de twee coffeeshops deze week hoorden dat hun vergunning zijn ingetrokken en daarmee (in het geval van Jemig de Pemig in ieder geval) op 11 juni 2022 zullen komen te vervallen. Wel is het mogelijk om opnieuw de vergunning aan te vragen.

Coffeeshops Jemig de Pemig en De Tuin in Almelo verliezen mogelijk vergunning

“Het was een donderslag bij heldere hemel. Dit was het laatste wat wij hadden verwacht”, liet voorzitter Jos Wolterink van de stichting die de coffeeshop runt weten aan Tubantia.

“Het was een donderslag bij heldere hemel. Dit was het laatste wat wij hadden verwacht”

Reden voor het intrekken van de vergunningen is volgens een aangetekende brief van het gemeentebestuur een recente wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daar zou in staan dat vergunningen voor coffeeshops maximaal vijf jaar geldig zijn. De huidige vergunningen komen daarbij te vervallen. Uit ‘oogpunt van veiligheid’.

‘De coffeeshopbranche is gevoelig voor criminaliteit en ondermijning. Daarom moet criminalisering van de coffeeshopbranche worden voorkomen. Dit kan door middel van regulering van de vergunning’, laat het gemeentebestuur weten in de brief.

Voorzitter Wolterink is dan ook woest: “In al die vierentwintig jaren is er op geen enkele manier sprake geweest van verstoringen van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid. We hebben ook nooit klachten gehad.”

Bezwaarschrift ingediend, mogelijk miljoenenclaim

De brief rept ook over de mogelijkheid tot opnieuw een vergunning aan te vragen, wat voor 11 juni 2022 moet gebeuren.

Zekerheid dat coffeeshop Jemig de Pemig en coffeeshop De Tuin opnieuw de vergunning zullen krijgen, is er niet. Mogelijk volgt er een miljoenenclaim.

De coffeeshops zouden tegen het besluit niet in beroep kunnen gaan, maar toch hebben ze al een bezwaarschrift ingediend. Daarin wordt verwezen naar een gerechtelijke uitspraak in een soortgelijke kwestie in Limburg.

Mogelijk bedoelen ze daarbij de kwestie in Roermond, waar aanvankelijk ook de vergunningen opnieuw zouden worden vergeven.