Thailand gaat cannabis van lijst verboden middelen halen

De narcotica-commissie van Thailand zei dinsdag dat het cannabis van zijn lijst verboden middelen zou verwijderen.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

Zoals we al eerder berichtten gaat Thailand in 2022 voor volledige legalisering van de cannabisplant. De Thaise narcotica-commissie zei dinsdag dat het cannabis van zijn lijst verboden middelen zou verwijderen, zodat huishoudens de plant kunnen gaan kweken berichtte Reuters gisteren.

Thailand op weg om cannabis volledig te legaliseren in 2022

Thailand verwijderde eerder stengels, wortels, bladeren en takjes van cannabis van de lijst van verdovende middelen van categorie 5, maar hield de toppen op de lijst. Ook legaliseerde Thailand afgelopen jaar het kweken van zes planten per huishouden om hun inkomen aan te vullen, maar niet voor persoonlijk gebruik, en legaliseerde Thailand de productie, import, export, distributie en bezit van industriële hennep.

Met deze volgende stap zal het ministerie op basis van de nieuwe wet een herziene lijst van verdovende middelen van alle vijf categorieën publiceren. Cannabis in alle vormen (op één na) zal er niet meer in voorkomen, zei minister Anutin Charnvirakul eind vorig jaar. De enige uitzondering zijn cannabidiol (CBD) extracten met tetrahydrocannabinol (THC) van meer dan 0,2%, voegde hij eraan toe.

Ondertussen zal het ministerie van Volksgezondheid deze week een afzonderlijk wetsontwerp aan het parlement presenteren met details over het legale gebruik van cannabis, inclusief de productie en commercieel gebruik, inclusief richtlijnen voor recreatief gebruik.

Thuisteelt niet geheel zonder regels

Volgens de nieuwe regels mogen mensen thuis cannabisplanten kweken nadat ze hun lokale overheid hiervan op de hoogte hebben gesteld, maar de cannabis mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder verdere licenties, vertelde minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul aan verslaggevers.

cannabis mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder verdere licenties

De regel moet nog worden gepubliceerd in de officiële Royal Gazette en er moeten 120 dagen verstrijken voordat thuisteelt echt legaal is.

Thuisteelt van cannabis moet worden gebruikt voor medische doeleinden, zoals traditionele geneeskunde, hoofd van de voedsel- en drugsregulator, heeft Paisal Dankhum eerder gezegd en dat er willekeurige inspecties zouden zijn.

Het wetsontwerp bestraft overigens de kweek van cannabis zonder dat de regering hiervan op de hoogte te stellen met een boete van maximaal 20.000 baht (537,88 euro) en schrijft een boete voor van maximaal 300.000 baht (rond de 8000 euro) of drie jaar gevangenisstraf, of beide, voor het verkopen zonder vergunning.

Lees ook Jef Martens zijn uitgebreide analyse van de cannabisindustrie in Thailand.