President van Tsjechië pleit voor gedegen regulering van cannabis

De Tsjechische president bekritiseerde recent de huidige strafmaat en pleit voor controle op de cannabismarkt door regulering.

0
nieuwe tsjechische president petr pavel pro-cannabis legalisatie
Afbeelding via LinkedIn
- Advertentie -

Vorige week woensdag 6 maart sprak de president van Tsjechië, Petr Pavel, met burgers in de stad Kladno. Dat liet de Tsjechische cannabisjournalist Lukas Hurt weten op LinkedIn. Tijdens dit gesprek werd hem door de locoburgemeester gevraagd naar zijn standpunt over de legalisatie van cannabis. Het antwoord van de president deed velen in de zaal versteld staan.

President Pavel benadrukte dat hij geen pleitbezorger is van volledige legalisering zonder enige regulering of analyse.

Hij wees op het bredere spectrum van drugsverslaving en betoogde dat de schade van goedgekeurde en zelfs geadverteerde geneesmiddelen vaak groter is dan het gebruik van cannabis.

Onrechtvaardige strafmaat: overbevolkte gevangenissen en disproportionele straffen

De president wees op het feit dat veel gevangenen vastzitten voor relatief kleine vergrijpen met betrekking tot cannabis.

Hij benadrukte dat de straffen vaak disproportioneel zijn en dat overvolle gevangenissen het gevolg zijn.

Pavel pleit voor een heroverweging van het strafbeleid en benadrukt dat legalisatie niet gelijk staat aan anarchie, maar eerder aan controle.

Noodzaak van regulering: controle als antwoord op een groeiende dreiging onder jongeren

President Pavel bracht naar voren dat cannabis alomtegenwoordig is op de zwarte markt, zelfs onder basisschoolkinderen.

Hij benadrukte het belang van regulering om de toegang tot cannabis te beperken en de kwaliteit van de producten te waarborgen. Pavel verwees naar succesvolle modellen in andere landen, zoals bepaalde staten in de VS, waar consumenten de mogelijkheid hebben om producten te kiezen op basis van hun verwachte effecten.

In zijn afsluitende opmerkingen erkende de president dat het legaliseren van cannabis niet ideaal is, maar het beschouwde als een minder kwaad dan het ongereguleerd te laten voortbestaan.

In februari vorig jaar sprak de president zich ook al positief uit over de regulering van cannabis in Tsjechië.