Rechter: gemeente Den Bosch kan coffeeshop niet dwingen eerder te sluiten

Ook de andere coffeeshop in het centrum van Den Bosch, Meetpoint, verruimt nu weer zijn openingstijden.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Den Bosch kan coffeeshop Chip ‘n Dale niet dwingen eerder de deuren te sluiten oordeelt de rechter. Het besluit van de gemeente noemde de rechter ‘onzorgvuldig’ en in strijd met de ‘beginselen van behoorlijk bestuur’.

Coffeeshop Chip ‘n Dale wint het van de gemeente Den Bosch: opleggen vroegere sluitingstijd mag niet

Aanleiding voor het kort geding was het opleggen van een sluitingstijd van 21.00 aan de coffeeshop in het centrum om zo ‘verkeersoverlast’ tegen te gaan. Daar was de coffeeshop het niet mee eens en stapte naar de rechter. Die de coffeeshop gelijk gaf omdat het “onvoldoende feitelijk onderbouwt” is door de gemeente. De gemeente heeft niet “aannemelijk gemaakt dat de overlast (verkeers- en parkeeroverlast) in de straat aan de coffeeshop moet worden gerelateerd”.

Ook oordeelt de rechter:

“Door in de gedoogverklaring als extra voorwaarde een beperking van de openingstijden op te nemen, maakt de gemeente gebruik van een oneigenlijk middel om haar uiteindelijke doel, te weten het vertrek van de coffeeshop uit de binnenstad, te bereiken.”

De gemeente wilde namelijk bewerkstelligen met het vervroegen van de sluitingstijd dat de coffeeshop zou vertrekken uit de binnenstad.

Raoul Meester, advocaat van Chip ‘n Dale, liet aan het Brabants Dagblad weten: “Ik vind het ook verbazingwekkend dat de gemeente de coffeeshop uit de binnenstad wil hebben.” Hij vervolgt: “Den Bosch heeft maar twee coffeeshops in het centrum zitten, vergeleken met andere steden is dat al erg weinig. Wat wil je dan in het centrum: straatdealers?”

Verder valt in de uitspraak te lezen:

De beslissing van de gemeente is bovendien in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel, hetgeen als onrechtmatig handelen jegens de coffeeshop moet worden gekwalificeerd.

Verkeers-en parkeeroverlast behoort via de Wegenverkeerswetgeving en de APV te worden aangepakt.

Ook merkt de rechtbank op het vervroegen van de sluitingstijd zal leiden tot omzetverlies en klanten die naar de andere coffeeshops in de stad gaan die niet hieraan zijn gebonden:

Door het terugbrengen van de sluitingstijden zal Chip ‘n Dale een fors omzetverlies lijden. De vroege sluitingstijd zal een belemmering zijn voor klanten die, gelet op de ruimere openingstijden van de overige coffeeshops, bovendien kunnen uitwijken naar de concurrentie.

De openingstijden die de gemeente voorstaat voor Chip ‘n Dale zijn nog beperkter dan de openingstijden conform de Winkeltijdenwet. De overige coffeeshops in Den Bosch sluiten vooralsnog om 22.00 uur. Ook in zoverre is er sprake van strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Ook de andere coffeeshop in het centrum van Den Bosch, Meetpoint, verruimt nu weer zijn openingstijden

Dat de uitspraak ook direct gevolgen heeft, werd direct duidelijk met de aankondiging van een andere Bossche coffeeshop, Meetpoint, dat de openingstijden verruimt tot middernacht: