Rabobank komt met oplossing voor contant geld opname coffeeshops

Het grootste probleem lag bij de Rabobank, dat een limiet hanteerde van 8000 euro per maand om contant geld op te nemen.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Goed nieuws uit de banken hoek. De Rabobank gaat maatwerk verlenen aan coffeeshops die klant zijn van de bank om zo contant geld opnames te faciliteren.

Rabobank is om en gaat maatwerk leveren aan coffeeshops voor opnames van contant geld

Coffeeshops kunnen wel contant geld opnemen, maar het gaat niet altijd zonder slag of stoot. Die impasse lijkt nu, in ieder geval voor klanten van de Rabobank, voorbij dankzij een samenwerking van de Vereniging Haagse Coffeeshops (VHC) en het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). De Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) sloot zich met een eigen inbreng aan bij dit initiatief.

In berichtgeving op de PCN website valt te lezen dat er in de zomer twee keer is overlegd tussen de bonden en ambtenaren van de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid over de problemen tussen coffeeshops en banken. Sinds de pandemie is het (veel) moeilijker geworden voor de coffeeshops. Contactloos betalen en pinnen voeren de boventoon. Het aanvoeren van contant geld voor het uitbetalen van leveranciers is dan lastig.

“hoofdlijnen van het nieuwe maatwerk-beleid ten aanzien van contante opnames door coffeeshops zijn inmiddels formeel intern goedgekeurd”

Het grootste probleem lag bij de Rabobank, dat een limiet hanteerde van 8000 euro per maand om contant geld op te nemen. Daar komen ze nu op terug. Afgelopen maandag 20 september 2021 liet Rabobank de advocaten van de bonden weten maatwerk te gaan toepassen in een brief:

“De hoofdlijnen van het nieuwe maatwerk-beleid ten aanzien van contante opnames door coffeeshops zijn inmiddels formeel intern goedgekeurd. Deze hoofdlijnen zullen zo snel mogelijk nader uitgewerkt worden.”

De brief is in zijn volledigheid te lezen op de website van PCN.

Reactie PCN voorzitter Derek Kent

In een eerste reactie liet PCN voorzitter Derek Kent weten: “Dit is geweldig nieuws voor alle coffeeshops in Nederland. Voor het PCN is de bankenproblematiek een speerpunt. Dit succes laat zien hoe belangrijk samenwerking is, in dit geval met de Vereniging Haagse Coffeeshops en met name Gerard Smit.” Daarmee is het probleem alleen nog niet opgelost: “Maar het is zeker een stap in de goede richting. De richting van verdere normalisering, professionalisering en -wat het PCN betreft- legalisering.”