Roosendaal kijkt vooruit: mogelijk toch weer coffeeshops bij legalisatie

Roosendaal heeft sinds 2009 geen coffeeshop meer. Is het nu tijd voor verandering met de handtekening van de burgemeester onder het manifest?

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Vorige week was het manifest voor de legalisering van cannabis ondertekend door 36 burgemeesters groot nieuws. Een van die opvallende ondertekenaars van het manifest was Han van Midden van de gemeente Roosendaal. Alleen Roosendaal heeft helemaal geen coffeeshops meer. Met zijn handtekening laait de discussie toch weer op, ondanks dat hij die hernieuwde discussie niet ziet zitten.

Discussie over coffeeshops in Roosendaal laait weer op

Han van Midden sloeg de spijker nog op zijn kop vorige week tegen Omroep Brabant: “Het is niet vijf over twaalf, maar zes over twaalf. Ik durf stellig te beweren dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf.”

“Die discussie gaan we niet opnieuw voeren, het nul-beleid blijft”

Maar Roosendaal heeft al sinds 2009 geen coffeeshop meer. Is het nu tijd voor verandering? “Die discussie gaan we niet opnieuw voeren, het nul-beleid blijft,” liet burgemeester van Midden weten aan BN DeStem.

Een deel van de gemeenteraad denkt daar anders over. “De wereld is sinds de sluiting van coffeeshops in 2009 veranderd, we zullen iets moeten doen”, zegt Charl Goossens tegen BN DeStem, fractieleider van de grootste coalitiepartij Roosendaalse Lijst. “We zijn in principe niet voor coffeeshops, maar als softdrugs gelegaliseerd worden zal Roosendaal ook zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar dat moet wel goed geregeld zijn.”

“We hebben te lang onze kop in het zand gestoken, de overlast neemt alleen maar toe”

Dat vindt ook PvdA-leider Michael Yap, laat hij weten aan BN DeStem: “Bijvoorbeeld onder controle van Novadic-Kentron, waar ook ruimte is voor preventie en handhaving.’’ De huidige aanpak werkt niet, zegt hij: “We hebben te lang onze kop in het zand gestoken, de overlast neemt alleen maar toe.”

BN DeStem laat weten dat Alex Raggers en Eric de Regt van oppositiepartij VLP  inmiddels schriftelijke vragen hebben gesteld over het manifest. “Ik heb het gevoel dat de stemming over legaliseren fifty-fifty is. De meningen over het succes van de sluiting uit 2009 zijn verdeeld. We moeten goed nadenken wat de impact van legaliseren voor Roosendaal kunnen zijn, in plaats van voorop te willen lopen,” zei Raggers tegen BN DeStem.