Rechter: gevangenen in New Mexico hebben recht op medicinale cannabis

Rechter Lucy Solimon oordeelde dat noch Montaño, noch enige andere medicinale cannabispatiënt kan worden gestraft voor het legaal gebruik van medicinale cannabis in hechtenis.

0
New Mexico
- Advertentie -

Joe Montaño, een man uit Albuquerque New Mexico en een gekwalificeerde medicinale-cannabispatiënt, heeft een gunstige uitspraak gekregen met betrekking tot zijn legaal gebruik van medicinale cannabis terwijl hij in hechtenis was van het Bernalillo County Metropolitan Detention Center.

Medicinale cannabispatiënten mogen niet gestraft worden voor medicinale cannabis terwijl ze in hechtenis zitten

In november 2019 nam Montaño deel aan een Community Custody Program en volgde een huiszoeking door twee community custody officers. De agenten vonden medicinale cannabis in het huis van Montaño, waardoor Montaño ongeveer een maand onwettig werd vastgehouden in het Metropolitan Detention Center.

noch Montaño, noch enige andere medicinale cannabispatiënt kan worden gestraft voor het legaal gebruik van medicinale cannabis in hechtenis

Rechter Lucy Solimon oordeelde dat noch Montaño, noch enige andere medicinale cannabispatiënt kan worden gestraft voor het legaal gebruik van medicinale cannabis in hechtenis.

“[Het Bernalillo County Metropolitan Detention Center, Bernalillo County Chief of Corrections, Community Custody Officers] zal de Lynn and Erin Compassionate Use Act naleven … en zal geen personen in hechtenis of onder toezicht van het Metropolitan Detention Center bestraffen, inclusief degenen in het Community Custody Program, voor gedrag dat is toegestaan ​​onder de Lynn and Erin Compassionate Use Act,” schreef rechter Solimon in de Writ of Mandamus.

Bernalillo County heeft ook verklaard dat het Metropolitan Detention Center zich zal houden aan het bevel van het Hof, en als het bevel het gebruik van medicinale cannabis omvat, zou het centrum dergelijk gebruik toestaan ​​terwijl personen in hechtenis zijn, stelt de rechter in het Declaratory Judge.

De uitspraak van rechter Solimon komt nadat in 2019 een wijziging van de Lynn and Erin Compassionate Use Act in de wet is ondertekend, waardoor personen in hechtenis of onder toezicht toegang hebben tot medicinale cannabis.

“Een persoon die een proeftijd of voorwaardelijke vrijlating uitzit of die in hechtenis is of onder toezicht staat van de staat of een lokale overheid in afwachting van een proces als onderdeel van een programma voor gemeenschapstoezicht, zal niet worden gestraft voor gedrag dat is toegestaan ​​volgens de Lynn en Erin Compassionate Use Act.”

Bovendien bevatte de bijgewerkte wet voor medicinale cannabis ook het normaliseren van het gebruik van cannabis net als alle andere medicijnen.

“Met het oog op medische zorg … wordt het gebruik van cannabis door een gekwalificeerde patiënt overeenkomstig de Lynn and Erin Compassionate Use Act beschouwd als het equivalent van het gebruik van enig ander medicijn onder leiding van een arts en wordt het niet beschouwd als het gebruik van van een illegale stof of anderszins een gekwalificeerde patiënt diskwalificeren van medische zorg”, stelt de wet.

Overwinning voor medicinale-cannabispatiënten en de rechten voor gevangen

De beslissing van rechter Solimon is een monumentale overwinning voor de rechten van medicinale-cannabispatiënten en de rechten van degenen die vastzitten of onder toezicht staan ​​van de staat en lokale overheden in New Mexico.

“Deze beslissing erkent dat personen in staatsgevangenis recht hebben op medicinale cannabis, net als elk ander medicijn”, zei Jacob Candelaria in het persbericht, raadsman van Montaño en senator uit Albuquerque. “De beslissing van de rechter bevestigt ook opnieuw wat andere hoven en rechtbanken in New Mexico de afgelopen jaren hebben gezegd: dat medicinale cannabis niet verschilt van andere voorgeschreven medicatie en als zodanig door de overheid moet worden behandeld in termen van belastingheffing, dekking en beschikbaarheid.”