Illinois schrapt bijna 500.000 cannabis-gerelateerde strafbladen

De gouverneur van Illinois zei op oudjaarsdag dat zijn staat bijna 500.000 cannabis-gerelateerde strafbladen heeft geschrapt.

0
Illinois
- Advertentie -

De gouverneur van Illinois, J.B. Pritzker (D), zei in een aankondiging uren voor het begin van het nieuwe jaar dat zijn staat bijna 500.000 cannabis-gerelateerde strafbladen heeft geschrapt.

Illinois start nieuwe jaar met schrappen 500.000 cannabis-gerelateerde strafbladen

Illinois legaliseerde cannabis in 2019, maar de wetgeving ging pas vanaf 2020 in. De uitgebreide wetgeving maakte ook de weg vrij voor 770.000 inwoners van de staat om in aanmerking te komen voor het schrappen van cannabis-gerelateerde misdrijven op hun strafblad.

Pritzker schatte aanvankelijk dat het vier jaar zou duren voordat de strafbladen verwijderd zouden worden, maar kondigde donderdag aan dat er al bijna 500.000 waren geschrapt.

“We bereikten deze mijlpaal een jaar na een voortdurende inspanning om historische misstanden te corrigeren die worden aangewakkerd door de War on Drugs”, tweette hij.

“We zullen nooit in staat zijn om de diepte van de schade in gemeenschappen van kleur, die deze last onevenredig hebben gedragen, volledig te herstellen. Maar we kunnen regeren met de moed om de fouten uit ons verleden toe te geven – en het fatsoen om een betere weg voorwaarts te banen.”

Illinois voegt zich de afgelopen jaren bij meer dan een dozijn staten die cannabis recreatief hebben gelegaliseerd en hebben geprobeerd veroordelingen uit het verleden aan te pakken.

Californië, Colorado, Delaware, Hawaii, Illinois, Massachusetts, New Hampshire, New Mexico, Nevada, New York, North Dakota, Oregon, Rhode Island en Washington hebben elk wetgeving uitgevaardigd om de strafbladen van degenen die veroordeeld zijn voor een kleine cannabis overtreding expliciet te schrappen of te verzegelen.