Regeringsraad Luxemburg akkoord met cannabis thuisteelt wetsvoorstel

Het nieuwe wetsvoorstel zou de cannabis thuisteelt van 4 cannabisplanten per huishouden mogelijk maken in Luxemburg.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

De regeringsraad van Luxemburg heeft het wetsvoorstel dat de thuisteelt van cannabis toe zal staan goedgekeurd. Het wetsvoorstel zal de persoonlijke consumptie van cannabis thuis toestaan, terwijl ook de strafrechtelijke sancties worden opgeheven voor het gebruik van kleine hoeveelheden van cannabis op straat, wat niet langer een strafbaar feit zal zijn.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Uniek in de Benelux, niet in de Europese Unie

Met deze stap richting het legaliseren van de thuisteelt van cannabis, gaat Luxemburg een stap maken die Nederland tot dusver nog niet heeft durven zetten. Daarmee zou het wetsvoorstel, wanneer aangenomen, uniek zijn in de Benelux. Maar niet uniek in de Europese Unie of de wereld.

In de EU legaliseerde Malta al eerder thuisteelt en in de meeste provincies in Canada is thuisteelt legaal, in Uruguay, maar ook verschillende staten in de Verenigde Staten en na een uitspraak van het Hooggerechtshof ook in Georgië, Zuid Afrika en Mexico om er maar een paar te noemen.

De details van het wetsvoorstel in Luxemburg zijn als volgt:

  • Planten: Een huishouden of woongemeenschap mag legaal maximaal 4 cannabisplanten kweken. De planten kunnen binnen of buiten staan, maar mag vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn. Mogelijke plaatsen om te kweken zijn de tuin, het balkon, de kelder of de zolder.
  • Consumptie: Zelfgekweekte wiet moet thuis geconsumeerd worden. Het blijft verboden om cannabis in het openbaar te roken. Het kweken en consumeren van cannabis blijft verboden voor minderjarigen.
  • Bezit: Er zijn plannen om de consumptie, het bezit en het openbaar vervoer van een kleine hoeveelheid cannabis te “decorrectioniseren”. De limiet is gesteld op 3 gram. In geval van aanhouding door de politie zal een eenvoudige waarschuwing aan 145 euro worden opgemaakt. De cannabis wordt door de autoriteiten in beslag genomen en vernietigd. Als de boete binnen 30 dagen wordt betaald, wordt het dossier gesloten. Na 30 dagen loopt de boete op tot 300 euro. Bij weigering van betaling wordt de persoon op wie de cannabis is aangetroffen voor de politierechter gedagvaard en riskeert hij een boete van 500 euro.
  • Vervolging: Elk bezit van meer dan 3 gram cannabis zal vervolgd worden. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt en een verschijning voor de rechter-commissaris blijft op zijn plaats.
  • Mobiliteit: Er geldt nultolerantie voor rijden onder invloed van cannabis.

De volledige tekst is hier te lezen als PDF.

Toch alleen thuisteelt voor Luxemburg, geen legalisering recreatieve markt

Het wetsvoorstel was al langer in de maak en al aangekondigd bij het aantreden van de huidige regering in 2018. Aanvankelijk zou ook de recreatieve markt daarbij worden inbegrepen, maar in verband met (naar eigen zeggen) de Internationale Verdragen van de Verenigde Naties werd daar een streep door gezet. Door de pandemie werd het nogmaals vertraagd en uiteindelijk bleef alleen de beperkte thuisteelt overeind.