Rens Hoppenbrouwers over de verantwoordelijkheid van cannabis cups

Rens Hoppenbrouwers schrijft in een nieuwe column over de interne verantwoordelijkheid en externe verantwoordelijkheid van cannabis cups.

0
cannabis cups cup
- Advertentie -

Er zijn overal tal van cannabis cups over de gehele wereld. Denk aan de wereldbekende High Times Cannabis Cups, de oudste cannabis cup van Nederland de High Life Cup en natuurlijk de HomeGrown Cup. Ieder heeft zijn eigen concept. Van een 1-daags evenement tot een waar festival. De winnaars krijgen mooie bokalen en kunnen het goed gebruiken voor hun CV. Of bedrijven kunnen het gebruiken voor verschillende marketing doeleinden. Of te wel, er hangen toch wat belangen aan vast. En over deze verantwoordelijkheid wil ik graag mijn visie delen.

Interne Verantwoordelijkheid

Om het een beetje overzichtelijk te houden voor zowel jou als mij, deel ik het op in twee categorieën, namelijk in interne verantwoordelijkheid en externe verantwoordelijkheid

Om te beginnen met de discretie. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de gehele organisatie van het evenement. Deelnemers moeten zich veilig en gewaardeerd voelen. Partners en locatie hebben jou het vertrouwen gegeven om iets neer te zetten waar hun imago niet door wordt geschaad. Welke vorm van marketing je gebruikt. Je wilt dat het voor iedereen een feestje wordt. 

high times magazine
De laatste echte High Times Cannabis Cup was in 2014.

Daarnaast is de omgang met de producten enorm belangrijk. Je wilt als organisatie zo neutraal mogelijk zijn, en daarom de producten niet tot nauwelijks willen aanraken. Dit om te voorkomen dat er vervuiling of beschadiging kan ontstaan. Wel wil je een bepaalde kwaliteitscontrole om de gezondheid van de jury te koesteren. Ook filter je hier de deelnemers uit die of niet helemaal aan de regels hebben gehouden, dan wel de deelnemers die alleen meedoen om te profiteren van andere.

Uit respect en om het zo eerlijk mogelijk te houden voor iedereen zijn uniforme verpakkingen een must. Je wilt niet al worden beïnvloed voordat je het product überhaupt hebt gezien. Ook wil je dat de verpakking van zulke kwaliteit is, dat versheid en structuur wordt gegarandeerd. Vooral wanneer een competitie meerdaags is, is het wel zo fijn dat de samples zo beschermd mogelijk zijn.

Externe Verantwoordelijkheid

Hiermee bedoel ik de uitstraling van een competitie en de nasleep ervan. Het is zo belangrijk dat een organisatie onafhankelijk en transparant is. Omdat, zoals ik al zei, er toch belangen bij wegen, is de verleiding groot om een bedrag aan te nemen om toch maar iemand als winnaar naar voren te schuiven. En dit zijn geen onbekende taferelen. Daarom ben ik blij dat wij van de HomeGrown Cup geen commerciële belangen hebben, en dat de deelnemers (vaak buitengewoon ervaren telers) uiteindelijk de winnaar kiezen. Dan kan je met trots wel zeggen dat je de beste bent. 

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat elke deelnemer zich voldaan voelt na een cup

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat elke deelnemer zich voldaan voelt na een cup. Of hij nou eerste of laatste is geworden. Als het goed is heeft hij zich kunnen laten zien, mogelijk nieuwe connecties gemaakt maar vast en zeker veel geleerd. Maar het is zo belangrijk dat de cup eerlijk en discreet is. Zodat je echt trots kan zijn op je deelname. 

Want zeg nou zelf, als je tweede bent geëindigd in een categorie waar maar twee deelnemers voor zijn, ben je dan tweede of laatste geworden?