RIVM doet onderzoek naar of indeling drugs in Opiumwet nog wel passend is

Of de Opiumwetswijzigingen, als ze al doorgaan, ook daadwerkelijk invloed zullen hebben op het cannabisbeleid, is op moment van schrijven onduidelijk.

0
Amerikaanse universiteit cannabis opleiding diploma
- Advertentie -

Mogelijk komt er een andere indeling voor drugs in de Opiumwet, zo blijkt uit uitspraken van Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van vorige week in de Tweede Kamer. Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) van het RIVM doet namelijk op dit moment onderzoek naar of de indeling van drugs in de Opiumwet nog wel passend is. Het onderzoek zou eind dit jaar klaar zijn.

Gaat de Opiumwet eindelijk op de schop?

Op dit moment wordt er namelijk alleen onderscheid gemaakt tussen ‘softdrugs’ (eigenlijk alleen cannabis en qat of khat) en ‘harddrugs’ (alle andere drugs), maar volgens een eerder ingediende motie van Michiel van Nispen (SP) zou er veel beter gekeken moeten worden (bij een nieuwe indeling) naar de toxiciteit (de giftigheid), verslavingsgevoeligheid en de (sociale) schade die een drug veroorzaakt in combinatie met criminaliteitsbestrijding en de algemene volksgezondheid.

De uitspraken van Kuipers zijn al de tweede keer in korte tijd dat we hem horen over de Opiumwet. Eind vorige maand stelde hij een aanpassing aan het medicinale cannabis beleid voor om ‘weer in positie te komen’, inclusief een Opiumwet wijziging. Ook het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland is in gesprek met het ministerie van VWS om CBD uit de Opiumwet en in de Warenwet te krijgen.

Of de Opiumwetswijzigingen, als ze al doorgaan, ook daadwerkelijk invloed zal hebben op het cannabisbeleid, is op moment van schrijven onduidelijk.