Roken van wiet voor het eerst populairder dan roken van tabak in de VS

In de afgelopen week zou 16% van de bevolking wiet hebben gerookt, tegenover 11% die tabak in de afgelopen week hebben gerookt.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Volgens twee recente, afzonderlijke Gallup peilingen zou voor het eerst het roken van wiet populairder zijn dan het roken van tabak. In de afgelopen week zou 16% van de bevolking wiet hebben gerookt, tegenover 11% die tabak (PDF) in de afgelopen week hebben gerookt berichtte CNN.

Tabak is ‘niet cool’, cannabis steeds populairder in de Verenigde Staten

Rond 1969 bleek uit een Gallup peling dat slechts 4% van de Amerikanen toegaf dat ze zelf cannabis hadden geprobeerd, laat staan ​​dat ze het regelmatig hadden gerookt. Vandaag zegt 48% van de Amerikanen dat ze het op zijn minst hebben geprobeerd.

In datzelfde jaar (1969) zei 40% van de Amerikanen dat ze in dezelfde week sigaretten hadden gerookt. Dit was het laagste percentage dat Gallup tussen 1944 en 1972 registreerde van degenen die zeiden de afgelopen week een sigaret te hebben gerookt.

De trends in het gebruik van cannabis en tabak gaan al enkele decennia in tegengestelde richting. In 1985 zeiden bijna net zoveel Amerikanen dat ze cannabis hadden geprobeerd (33%) als een sigaret hadden gerookt in de afgelopen week (35%). Het roken van sigaretten is sindsdien afgenomen. In 2013 rookte slechts 19% van de Amerikanen minstens één keer per week sigaretten. Ondertussen vertelde 38% van de Amerikanen aan Gallup dat ze dat jaar cannabis hadden geprobeerd. Dit was hetzelfde jaar dat 7% zei dat ze momenteel cannabis rookten.

De National Institutes of Health meldden vorige week dat in 2021 meer jonge volwassenen cannabis gebruikten dan in enig jaar daarvoor. Bijna een derde (30%) van de volwassen respondenten onder de 35 jaar gaf dit jaar aan Gallup toe dat ze wiet roken. Dat is beduidend hoger dan die van 35-54 jaar (16%) of 55+ (7%).

Het roken van tabak wordt daarentegen niet als cool gezien. Slechts 8% van de volwassenen onder de 35 jaar rookt minstens één keer per week sigaretten. Iets meer volwassenen van 35-54 jaar (10%) of 55+ (14%) zeiden dat te hebben gedaan.

Goede trend

Een goede trend als je het ons vraagt. Zelfs het RIVM erkende al lang geleden dat cannabis veel minder schadelijk is dan tabak. En dan is het nog maar de vraag of ze in dat onderzoek rekening mee hebben gehouden dat cannabis meestal met tabak wordt gedraaid in Nederland, wat schadelijker is dan cannabis op zichzelf.

Volgens een vorig jaar gepubliceerde studie gaat de invoering van de legalisering van cannabis in de VS gepaard met een vermindering van tabaksgebruik onder jongeren. En daar gaan dit jaar nog meer staten bij komen.

ranking drugs rivm
Via Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod