Studie: legalisering cannabis geassocieerd met vermindering tabaksgebruik jongeren

Volgens een recent gepubliceerde studie gaat de invoering van de legalisering van cannabis in de VS gepaard met een vermindering van tabaksgebruik onder jongeren.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

Het invoeren van de legalisering van (medicinale) cannabis in verschillende staten in de Verenigde Staten gaat volgens gegevens uit een nieuwe studie gepaard met een vermindering van het sigaretten gebruik onder jongeren.

Tabaksgebruik jongeren omlaag in staten met (medicinale) cannabis legalisering

Een team van onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Californië in Irvine en aan de Pennsylvania State University beoordeelde de relatie tussen de legalisering van medicinale cannabis en het starten van sigaretten bij adolescenten.

De gegevens waren van 939.725 adolescenten die in 46 staten woonden en die tussen 1991-2015 deelnamen aan het Youth Risk Behavior Surveillance System. Aan de deelnemers werd gevraagd naar de leeftijd waarop ze voor het eerst een sigaret rookten en naar andere sociodemografische kenmerken. Staten werden gecategoriseerd als staten waar medicinale cannabis was gelegaliseerd als ze dat voor 2015 hadden gedaan.

“Onze resultaten wijzen op een lagere kans om te beginnen met roken, in elke leeftijdsgroep(…)”

Ze concludeerden: “Onze resultaten wijzen op een lagere kans om te beginnen met roken, in elke leeftijdsgroep (8 jaar of jonger, 9-10, 11-12, 13-14, 15-16, 17 jaar of ouder) in staten met medicinale cannabis wetgeving in vergelijking met staten zonder medicinale cannabis wetgeving. (…) Verder onderzoek zou moeten evalueren hoe medicinale cannabis wetgeving en recreatief cannabisbeleid worden geassocieerd met het starten en gebruiken van e-sigaretten.”

Recent gepubliceerde gegevens in het tijdschrift Nicotine & Tobacco Research meldden dat de legalisering van cannabis voor volwassenen (recreatief, niet alleen medicinaal) niet wordt geassocieerd met een toename van het tabaksgebruik door jongeren. En ook niet onbelangrijk: een andere recente studie vond dat de afstand tot cannabis winkels (coffeeshops) jongeren niet aanzet om cannabis te gaan gebruiken.

Mochten ze ervoor kiezen om cannabis te gebruiken in plaats van tabak, ondervinden ze in ieder geval minder schade met cannabis dan met tabak voor de gezondheid.