Studie: afstand tot coffeeshops zet jongeren niet aan om cannabis te gaan gebruiken

Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet meer kans hebben om cannabis of tabak te gebruiken dan degenen die niet dichtbij coffeeshops wonen.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Vorige maand werd een nieuwe studie gepubliceerd in The Journal of Cannabis Research dat bekeek wat het effect was van coffeeshops (cannabiswinkels) op jongeren die er in de buurt wonen. Daaruit bleek dat jongeren niet meer kans hebben om de intentie te uiten om cannabis of tabak te gebruiken dan degenen die niet dichtbij coffeeshops wonen.

Onderzoekers van de RAND Corporation en de University of Southern California bekeken voor hun onderzoek de relatie tussen de dichtheid van coffeeshops en de intenties van deelnemers aan het onderzoek om cannabis of tabak te gebruiken. Deelnemers waren volwassenen (leeftijd 18 tot 23) die in de provincie Los Angeles wonen.

De onderzoekers schrijven: “Het wonen in de buurt van verkooppunten van welk type dan ook, was niet significant geassocieerd met de intentie om te gaan gebruiken, rekening houdende met individuele- en buurtkarakteristieken.”

Ze concludeerden: “Dit is de eerste studie waarin tegelijkertijd de dichtheid van zowel medicinale cannabiswinkels als coffeeshops rond de huizen en woonplekken van jonge volwassenen onderzocht werd met de toekomstige intenties om cannabis te gebruiken, inclusief het gebruik van cannabis en met tabak/nicotine. Onze resultaten suggereren dat jongvolwassenen die in een gebied woonden met een grotere dichtheid van elk type verkooppunt, niet significant meer kans hadden om sterkere intenties te rapporteren om in de toekomst cannabis, e-sigaretten of cannabis gemengd met tabak/nicotine te gebruiken.”

De resultaten uit de studie zijn vergelijkbaar met eerdere studies uit 2017, uit 2018, evenals een studie uit 2019.

Goed nieuws voor de coffeeshops, maar te laat voor veel Amsterdamse coffeeshops

De resultaten uit de studie zijn positief voor de coffeeshops, ondanks dat het onderzoek natuurlijk plaatsvond in de Verenigde Staten. Voor veel coffeeshops in Amsterdam komen de resultaten alleen helaas te laat. Coffeeshops zoals de Mellow Yellow hebben op last van de gemeente op 1 januari 2017 namelijk de deuren moeten sluiten omdat de gemeente een nieuwe regel bedacht die zegt dat coffeeshops niet binnen 250 meter van een school mogen zijn. Nu was het in het geval van de Mellow Yellow niet eens een school, maar hogere school waar alleen volwassenen naartoe kunnen.

Problematisch is dat deze uit de duim gezogen regel niet alleen op andere plekken in het land later is toegepast, maar zelfs in andere landen zoals Barcelona waar de Cannabis Social Clubs niet binnen 250 meter van een school mogen zitten.