Ruime meerderheid (80%) in Thailand wil cannabis weer verbieden blijkt uit regeringsenquête

Volgens minister van Volksgezondheid Somsak Thepsutin ondersteunde minstens 80% van de 111.201 respondenten het conceptplan om wiet vanaf volgend jaar opnieuw als "categorie vijf" te labelen.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

Een overweldigende meerderheid van de deelnemers aan een enquête van de Thaise regering steunt het plan om cannabis opnieuw als drugs te classificeren en het recreatief gebruik te verbieden. Volgens minister van Volksgezondheid Somsak Thepsutin ondersteunde minstens 80% van de 111.201 respondenten het conceptplan om wiet vanaf volgend jaar opnieuw als “categorie vijf” te labelen. De Food and Drug Administration verzamelde tussen 11 en 25 juni openbare feedback op de conceptverordening.

Draai in cannabisbeleid na bezorgdheden

Thailand, het eerste land in Azië dat twee jaar geleden het gebruik van cannabis decriminaliseerde, maakte eerder dit jaar een beleidsomslag.

Premier Srettha Thavisin gaf opdracht om het gebruik van cannabis te beperken tot medische en gezondheidsdoeleinden, na bezorgdheden over de sociale en gezondheidsimpact, vooral op kinderen en jongeren, veroorzaakt door de snelle toename van cannabiswinkels in het hele land.

Minister Thepsutin verklaarde eerder deze maand dat het recreatief gebruik van cannabis schade aan de hersenontwikkeling kan veroorzaken en kan leiden tot depressie en zelfmoord. Volgens hem begon ongeveer 40% van de jonge Thaise heroïneverslaafden oorspronkelijk met cannabis.

Nieuw beleid en reacties uit de industrie

Volgens de nieuwe regels zullen cannabisbloemen worden geclassificeerd als drugs, terwijl het gebruik van andere delen van de plant, zoals wortels en bladeren, legaal blijft.

De overheid zal de openbare feedback herzien voordat de conceptverordening ter goedkeuring naar de Narcotica Controleraad wordt gestuurd, aldus Thepsutin.

Cannabis activisten en ondernemers hebben al hun verzet tegen de beleidsomslag uitgesproken, demonstraties georganiseerd en gedreigd met een juridische uitdaging tegen de premier.

“Bedrijfsoperators hebben geen probleem met de nieuwe regels,” zei Thepsutin. “Het zijn degenen die recreatief gebruik willen die een probleem hebben.”