Signify stelt Nederlander Michiel van Dam aan als CEO van Fluence

Signify heeft de Nederlander Michiel van Dam aangesteld als CEO van het Amerikaanse Fluence, dat in mei 2022 werd overgenomen door Signify.

0
Fluence op GreenTech 2022
Fluence op GreenTech 2022.
- Advertentie -

Signify heeft nu permanent een van zijn eigen doorgewinterde managers benoemd tot baas van het Amerikaanse Fluence gevestigd in Austin, Texas.

Michiel van Dam benoemd tot CEO van Fluence

Michiel van Dam fungeerde als co-CEO terwijl het bedrijf zocht naar een permanente opvolger voor David Cohen, die in maart vertrok. De zoektocht leidde tot de interne aanstelling van van Dam, die nu voltijds de functie bekleedt.

Van Dam was gevestigd in Nederland als hoofd van de agrarische verlichtingsdivisie van Signify. Signify beheert twee verschillende horticultuurlampenbedrijven: Fluence, dat de merknaam Fluence gebruikt, en de in Eindhoven, Nederland gevestigde Signify Horticulture LED Solutions-groep, die onder de Philips-merknaam verkoopt.

“Hij en zijn familie hebben zich permanent gevestigd in het gebied van Austin en hij heeft tijd besteed aan reizen om te voldoen aan de klanten en partners van Fluence,” vertelde een woordvoerder van Fluence aan LEDs Magazine.

Versterking van Signify’s positie in Texas

Van Dam deelde de CEO-taken met Jhawn Newman van Signify, die vicepresident van systemen is voor Signify Americas en ook leiding gaf aan het team dat toezicht hield op de fusie met Fluence, die Signify in mei 2022 verwierf. Een woordvoerder van Signify vertelde aan LEDs Magazine dat Newman aanblijft als “leider voor postfusie-integratie”.

De nieuwe en enige baas van van Dam trad in 1994 toe tot Signify, destijds nog Philips Lighting genaamd, en heeft in de daaropvolgende drie decennia verschillende functies bij Philips en Signify bekleed. Philips Lighting veranderde in mei 2018 zijn naam in Signify, enkele jaren nadat het was afgesplitst van moederbedrijf Philips.

Hij neemt de leiding op zich op een moment dat de horticultuurlampenbranche te maken heeft met een vertraging, omdat telers terugschrikken voor de voorafgaande kosten van verlichting die de dubbele financiële last met zich meebrengt om elektriciteitsrekeningen te verhogen in een tijd van hoge energieprijzen. De cannabisverlichtingsbranche, een specialiteit van Fluence, heeft ook te maken met zijn eigen marktuitdagingen.

Toekomstige plannen voor Fluence en Signify blijven onduidelijk

Door een van zijn eigen ervaren managers in de hoogste positie bij Fluence te plaatsen, lijkt Signify zijn greep op de activiteiten in Texas te versterken. Noch Fluence noch moederbedrijf Signify heeft gezegd of Signify van plan is om uiteindelijk de twee bedrijven te combineren in plaats van ze als afzonderlijke entiteiten te laten opereren.

In een verklaring die Fluence naar LEDs Magazine heeft gestuurd, zei van Dam: “Wij [Fluence] blijven vastbesloten om de dominante speler te blijven in de LED-oplossingenruimte en om de wereld slimmer te laten groeien. We zullen onze distinctieve marktbenaderingsstrategieën handhaven en het doel blijft ervoor te zorgen dat onze klanten de best mogelijke technologische oplossingen ontvangen.”