Slovenië heeft een belangrijke stap gezet in het legaliseren van medicinale cannabis. Bij een stemming in de Nationale Assemblee stemden 50 van de 81 aanwezige parlementariërs voor de wet, 29 stemden tegen en 2 onthielden zich. De nieuwe regelgeving moderniseert het cannabisbeleid in het land fundamenteel.
De wetgeving, die eerder dit jaar werd geïntroduceerd, legaliseert de teelt, productie, distributie en het gebruik van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Het systeem wordt gereguleerd, maar is niet restrictief: zowel publieke als private partijen kunnen een vergunning aanvragen, zonder staatsmonopolie of aanbestedingsverplichtingen.
Belangrijkste bepalingen van de nieuwe cannabiswet
De wet stelt dat alle medicinale cannabis moet voldoen aan GACP- en GMP-normen en aan de Europese Farmacopee. Daarmee wordt de veiligheid en kwaliteit voor patiënten gewaarborgd. Binnen 90 dagen na inwerkingtreding worden cannabisplant, hasj, extracten en THC uit de lijst van verboden middelen gehaald voor medische en wetenschappelijke toepassingen.
Medicinale cannabis kan worden voorgeschreven voor elke aandoening waarvoor de arts dit gepast acht. Voorschriften kunnen worden uitgeschreven door zowel artsen als dierenartsen, en patiënten zullen een ‘cannabiskaart’ ontvangen bij de apotheek om hen te beschermen tegen politieoptreden.
Economische en medische kansen voor Slovenië
De wetgeving garandeert een stabiele en continue bevoorrading via apotheken, erkende groothandels en zorgaanbieders, zonder afhankelijkheid van import. Slovenië’s medicinale cannabismarkt zal naar verwachting jaarlijks met 4% groeien en in 2029 ruim €55 miljoen bedragen.
Naast betere toegang voor patiënten biedt de wet ook kansen voor innovatie, werkgelegenheid en export. Slovenië, met een sterke reputatie in wetenschappelijk onderzoek, integreert nu ook medicinale cannabis in zijn kennisinfrastructuur.