De Sociaal-economische raad (De Conseil économique et social, Cese, in het Frans) in Frankrijk heeft zich positief uitgesproken over de legalisering en regulering van cannabis voor recreatieve doeleinden.
“Cannabis: weg van de status quo, naar gereguleerde legalisering”
Dat lieten ze vorige week weten tijdens een plenaire zitting, waarbij een ontwerpadvies werd aangenomen getiteld “Cannabis: weg van de status quo, naar gereguleerde legalisering”.
Dit ontwerpadvies is uitgebracht door Florent Compain (Fractie Milieu en Natuur) en Helno Eyriey (Fractie Studentenorganisaties en Jeugdbewegingen) namens de tijdelijke commissie “Cannabis” onder voorzitterschap van Jean-François Naton (CGT-Fractie). Het werd gepresenteerd tijdens de plenaire vergadering op 24 januari 2023. Het werd aangenomen met 87 stemmen voor, 25 stemmen tegen en 16 onthoudingen.
Concrete manieren om de geldende regelgeving te wijzigen
Ondanks de invoering van een verbodssysteem gedurende meer dan 50 jaar, een van de meest repressieve in Europa, is Frankrijk het land van de Europese Unie met het hoogste percentage drugsgebruikers, met 45% van de 15-64-jarigen die al cannabis hebben gebruikt op minstens één keer in hun leven, vergeleken met 27% in de hele Europese Unie, volgens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving.
Momenteel worstelt het geldende overheidsbeleid om de doelstellingen op het gebied van gezondheid en openbare veiligheid te verwezenlijken die aanvankelijk in 1970 aan hen waren toegewezen. Daarom wilde de ESEC deze kwestie behandelen in een rapport en advies, dat is gebaseerd op het zogenaamde “recreatieve” gebruik van cannabis, en stelt concrete manieren voor om de geldende regelgeving te wijzigen.
Wijzig de Franse wetgeving in de richting van gereguleerde legalisatie
Op basis van een volledige analyse van de situatie in Frankrijk dankzij het horen van experts in het veld, en geconfronteerd met het voorbeeld van verschillende landen, zoals Canada, die hun wettelijke kaders al hebben gewijzigd in de richting van legalisering, stelt de ESEC in haar advies voor om uit de status-quo stappen en de Franse wetgeving wijzigen in de richting van een gecontroleerde legalisering van het zogenaamde “recreatieve” gebruik van cannabis. Het beveelt drie soorten maatregelen aan die bedoeld zijn om het huidige repressieve kader duurzaam te laten evolueren naar een wenselijk kadermodel:
Noodmaatregelen om minderjarigen te beschermen en onrecht te beperken
De ESEC zou graag zien dat er een echt overheidsbeleid komt voor de preventie en vermindering van risico’s die specifiek zijn voor cannabis, geïntegreerd in alle verslavende gedragingen, en beveelt aan om de repressie van mensenhandel die rechtstreeks gericht is op minderjarigen te versterken, door indien nodig juridische educatieve hulp te mobiliseren en door specifieke opvang- en zorgstructuren te creëren.
De ESEC stelt voor om het gebruik en de teelt van cannabis op persoonlijke basis niet langer te bestraffen, en beveelt aan de screening op cannabis tijdens het rijden te herzien, door alleen het bezit te bestraffen, en door de wetenschappelijke studie en de operationaliteit van de uitvoering van gedragstesten te ontwikkelen.
Organiseer een breed maatschappelijk debat om te bouwen aan een nieuw model voor het reguleren van cannabis
Organiseer, parallel aan deze noodmaatregelen, een breed en nuchter debat binnen de samenleving als geheel om een nieuw model te bouwen voor de regulering van cannabis voor zogenaamd “recreatief” gebruik.
De ESEC stelt naar haar mening voor om dit debat in de samenleving tot stand te brengen door een brede participatie en eigendom van zoveel mogelijk mensen van de gezondheids-, sociale, economische en milieukwesties van een nieuw wettelijk kader voor cannabis mogelijk te maken.
Een complete herziening van de wet
Het EESC stelt een totale herziening van de wetgeving voor om de totstandbrenging van een wenselijk model van gereguleerde legalisering van de productie, distributie en het zogenaamde “recreatieve” gebruik van cannabis voort te zetten
- De ESEC beveelt aan een openbaar beleid van preventie, risicovermindering, gebruikseducatie en zorg te voeren door een alomvattende beschermingsstrategie te ontwikkelen, met name voor jongeren, met name minderjarigen, via een ondersteunend beleid en risicobeheer.
- Het EESC beveelt aan om de productie van cannabis te reguleren door verschillende productiemodellen naast elkaar te laten bestaan door de medische, industriële en “recreatieve” sectoren te scheiden, door van biologische landbouw de norm te maken op het gebied van productie, en tegelijkertijd het volume of de oppervlakten die hieraan worden besteed te beheersen, en zorgen voor volledige en transparante traceerbaarheid van zaad tot consumptie dankzij een openbare “blockchain” onder controle van overheidsdiensten.
- Het EESC stelt voor de distributie van cannabis te reguleren door het alleen toe te staan aan volwassenen in speciale verkooppunten met een vergunning, door distributeurs te onderwerpen aan verplichte training in risicopreventie en -beperking, die regelmatig wordt bijgewerkt, en door te zorgen voor de verplichte vermelding van de niveaus van de belangrijkste cannabinoïden en terpenen naast preventieve boodschappen voor de volksgezondheid.
- Het EESC stelt voor om het gebruik van zogenaamde “recreatieve” cannabis te reguleren door het alleen aan volwassenen toe te staan, met bijzondere aandacht voor personen van 18 tot 25 jaar, door minderjarige gebruikers te verwijzen naar een opleiding en therapie bestaande uit specialisten in plaats van hun gebruik te bestraffen, door consumenten te begeleiden en te ondersteunen in de richting van gebruik met een lager risico, en door de sociale onrechtvaardigheid als gevolg van de cannabishandel recht te zetten.
- Het EESC stelt voor om een specifieke belasting in te voeren voor preventie en zorg, voor de financiering van onderzoek naar cannabis, evenals voor de rehabilitatie van buurten en steun aan mensen die de gevolgen van drugshandel hebben ondervonden, met het oog op de ontwikkeling van de lokale economie.
- De ESEC beveelt aan om een veiligheids- en kwaliteitscontrolebeleid te ontwikkelen voor producten, herkomst en teeltwijze. Het nagestreefde doel bestaat er ook in de repressie van de handel, met name jegens minderjarigen, te versterken en de plaatsen van productie, verwerking en distributie te beschermen.
Op dit moment loopt er wel al een experiment met medicinale cannabis, dat tot dusver positieve resultaten heeft opgeleverd.