Spaanse apotheken zullen eind dit jaar medicinale cannabis mogen verkopen

Eindelijk zal dit jaar Spanje verdere stappen gaan maken op het gebied van medicinale cannabis, al blijft het met beperkingen.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Eindelijk zal Spanje verdere stappen gaan maken op het gebied van medicinale cannabis. Natuurlijk, er zijn veel Cannabis Social Clubs door heel het land waar cannabis kan worden verkregen. Maar medicinale cannabis zoals we die ook hier kennen in de apotheken, dat hebben ze nog niet in Spanje. Een subcommissie in het Spaanse Congres van Afgevaardigden keurde vorige week een conceptwet (PDF) goed om beperkte verkoop van medicinale cannabis te reguleren.

Eind dit jaar zijn medicinale cannabis toppen te vinden in apotheken in Spanje

Na de verwachte goedkeuring door de Gezondheidscommissie, heeft het Spaanse Geneesmiddelenbureau zes maanden de tijd om de nieuwe aanbevelingen in regelgeving over te nemen. Volgens de lopende wetgeving zullen toppen die THC bevatten op recept worden toegestaan, maar alleen om bepaalde ziekten te behandelen zoals kanker, multiple sclerose en bepaalde vormen van epilepsie. De distributie zal via de apotheken gaan.

Tot nu toe zijn er in Spanje slechts twee geneesmiddelen op basis van de cannabisplant op de markt gebracht: Sativex, bestaande uit twee extracten van cannabis sativa (THC en CBD), om spierspasticiteit en pijn bij multiple sclerosepatiënten te behandelen, en Epidiolex (met CBD-extract van planten, in olie, voor epilepsie geassocieerd met de syndromen van Dravet en Lennox-Gastaut). Beiden worden geproduceerd door GW Pharmaceuticals, tegenwoordig na een overname Jazz Pharmaceuticals.

Het Spaanse Observatorium voor Medicinale Cannabis (OECM) berekende dat tot 300.000 mensen die cannabis voor therapeutische doeleinden zouden kunnen gebruiken van de nieuwe regelgeving gebruik zullen kunnen maken.

Medicinale cannabis, maar wel met beperkingen

De cannabisformules zullen uitsluitend worden voorgeschreven door gezondheidswerkers ‘in een context die vrij is van potentiële belangenconflicten’, aldus de officiële tekst (PDF), en bij voorkeur voorgeschreven door specialisten.

Er zal een gecentraliseerd register worden gemaakt van de patiënten die het zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat het alleen wordt gekocht door degenen die het nodig hebben.

De wettekst benadrukt ook dat moet worden voorkomen dat de levering van cannabis voor therapeutisch gebruik leidt tot “grotere beschikbaarheid en consumptie” buiten de context van gezondheidsvoordelen.

De tekst gaat verder met te zeggen dat het “absoluut noodzakelijk” is om te voorkomen dat het gebruik van cannabisextracten of -preparaten wordt “verward met een oproep tot algemeen gebruik van cannabis door de bevolking”.

Om dit te voorkomen, zal het Spaanse Geneesmiddelenbureau een jaarlijks rapport opstellen over de beschikbare opties, patiënten, diensten en hoeveelheden afgeleverde producten.