Spaanse openbare aanklager voor drugszaken wil anti-cannabis campagne

Het hoofd van de speciale antidrugsaanklager in Spanje wil angst zaaien met anti-cannabiscampagne, ondanks gebrek aan wetenschappelijk bewijs.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

De Spaanse Fiscalía Especial Antidroga, onder leiding van Rosa Ana Morán, heeft aangekondigd een grootschalige campagne te willen lanceren tegen cannabisgebruik in Spanje. Morán wil specifiek de focus leggen op het gebruik van cannabis onder volwassenen. Haar bezorgdheid komt voort uit dat Spanje zich tot het grootste cannabisproducerende land van het Europese continent zou hebben ontwikkeld, zonder daar concreet bewijs voor aan te leveren.

Ongegronde beschuldigingen zonder wetenschappelijke onderbouwing

In een gesprek met het medium Escritura Pública heeft Morán haar bezorgdheid geuit zonder enig wetenschappelijk bewijs te verschaffen.

Ze benadrukte dat de groeiende hoeveelheid verwarrende informatie op sociale media ertoe leidt dat mensen ten onrechte denken dat roken van cannabis minder schadelijk is dan tabak.

Morán is van plan deze vermeende misvattingen aan te pakken met haar campagne, ondanks het ontbreken van solide wetenschappelijke onderbouwing voor haar beschuldigingen.

Urgente oproep voor een gereguleerd medicinaal cannabisgebruik

Morán lijkt te streven naar een beleid dat angst zaait in de samenleving schrijft het Spaanse cannabis magazine Revista Cáñamo. Haar vergelijking van cannabisgebruik met tabak negeert echter de mogelijkheid van gezonde manieren van cannabis consumptie, zoals verdampen en edibles. Ondanks talloze wetenschappelijke studies die de mythes rond cannabisgebruik hebben ontkracht, blijft de Fiscalía Especial Antidroga vasthouden aan een verbodsbeleid.

Morán benadrukt de urgentie van het voorkomen van verwarring door te pleiten voor een passende regulering van het medicinale gebruik van cannabis. Ze roept op tot een specifiek beleid dat de positieve aspecten van medicinaal gebruik benadrukt en tegelijkertijd waarschuwt voor de gevaren van recreatief gebruik.