Spanje’s hoogste strafhof is onderzoek gestart naar JuicyFields ponzifraude

De Spaanse nationale rechtbank opende op 15 september een onderzoek naar JuicyFields na een rechtszaak die in juli door bijna 1.200 investeerders was aangespannen.

0
Juicy Fields scam platform cannabis kweken
Screenshot van de Juicy Fields website in desktop modus.
- Advertentie -

Vorige maand is de Audiencia Nacional, de hoogste strafrechter van Spanje, gestart met een onderzoek naar de grootschalige fraude door JuicyFields.

Eerste class action-rechtszaak tegen JuicyFields

De Spaanse nationale rechtbank opende op 15 september een onderzoek naar JuicyFields na een rechtszaak die in juli door bijna 1.200 investeerders was aangespannen, zo blijkt uit een gerechtelijk document dat vorige maand door AFP is ingezien. De class action-rechtszaak beschuldigt JuicyFields ervan te werken als een ponzifraude, waarbij vroege investeerders worden betaald uit betalingen die door latere investeerders zijn gedaan.

De schatting is dat er alleen al in Spanje bijna 4.500 slachtoffers zijn

De schatting is dat er alleen al in Spanje bijna 4.500 slachtoffers zijn, die elk gemiddeld 6.500 euro verloren. Sommige individuen verloren maar liefst € 200.000. De minimale investering was € 50, en het geld kon worden gestort en opgenomen via bankoverschrijving of cryptocurrencies.

Op zijn hoogtepunt beweerde JuicyFields 500.000 investeerders te hebben.

Dit wordt verondersteld de eerste class action-rechtszaak te zijn tegen JuicyFields, die volgens media-onderzoeken investeerders over de hele wereld hebben opgelicht.

Ook in Frankrijk en Duitsland zijn stappen ondernomen

Een groep op Telegram in Frankrijk voor mensen die juridische stappen willen ondernemen tegen JuicyFields heeft inmiddels meer dan 1.600 leden. Verschillende leden zeggen dat ze individuele rechtszaken hebben aangespannen tegen JuicyFields.

In Frankrijk zal naar verwachting ook een class-action rechtszaak worden aangespannen tegen het bedrijf.

Op 16 augustus 2022 heeft daarnaast een grootschalige inval plaatsgevonden in het Duitse onderzoek naar JuicyFields. De Rijksrecherche in Berlijn doorzocht de appartementen van de verdachten en de bedrijfsruimten van vijf bedrijven in het JuicyFields-netwerk op twee locaties. Volgens het Berlijnse parket zijn omvangrijke documenten veilig gesteld.

In Nederland liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al eerder dit jaar in een email wisseling weten dat ‘JuicyFields waarschijnlijk een scam’ is. Maar actie is er nog niet ondernomen in Nederland tegen het bedrijf dat gevestigd was in Amsterdam.

foto voordeur juicy fields kantoor amsterdam
De ‘voordeur’ van JuicyFields in Amsterdam op het Rokin 92. Foto van 10 juni.