Autoriteit Financiële Markten (AFM): ‘Juicy Fields waarschijnlijk een scam’

Juicy Fields is volgens de AFM 'waarschijnlijk oplichterij'. Ook financiële toezichthouders uit Spanje en Duitsland waarschuwen voor het platform.

0
Juicy Fields scam platform cannabis kweken
Screenshot van de Juicy Fields website in desktop modus.
- Advertentie -

Als je, sinds dat de pandemie het weer toe laat om evenementen te bezoeken, inmiddels weer een cannabis evenement hebt bijgewoond in Europa dan is de kans groot dat ‘Juicy Fields’ je is opgevallen. Het bedrijf is een online investeringsplatform waarmee je kunt investeren in de productie van cannabis. Je zou letterlijk cannabisplanten kopen en geld verdienen met wat ze produceren. Alles wordt voor je gedaan, van planten tot verkopen, je hoeft alleen maar geld te storten bij Juicy Fields en je programma/plant te kiezen. Sounds too good to be true? Waarschijnlijk omdat het zo is.

Update, 25 augustus: Grootschalige inval door Rijksrecherche Berlijn en BaFin bij Juicy Fields

Natuurlijk zijn er ook positieve verhalen over Juicy Fields te vinden, maar je weet nooit in hoeverre dit authentieke berichten zijn en niet (betaalde) posts/comments door het bedrijf zelf.

Autoriteit Financiële Markten (AFM): [Juicy Fields] ‘waarschijnlijk een scam’

Maar wat opviel tijdens het onderzoek naar dit bedrijf, was een review van de website TBBOB dat onderzoek doet naar oplichtingspraktijken. Die heeft namelijk de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangeschreven, dat toezicht houdt op het gedrag van de gehele financiële marktsector. Aangezien Juicy Fields beweert te worden gerund door een Nederlands bedrijf. De AFM reageerde als volgt:

AFM Autoriteit Financiële Markten juicy fields scam
De betreffende email van de AFM via TBBOB.com

Vrij vertaald:

Een financiële onderneming die actief wil zijn in een Europees land, heeft een vergunning nodig van de financiële toezichthouder in het land waar ze gevestigd zijn. Juicy Field heeft geen vergunning van de AFM. Dit bedrijf is ook niet ingeschreven in het Nederlandse handelsregister (www.kvk.nl). Dit is waarschijnlijk oplichterij. Helaas zijn er (via internet) veel partijen actief die consumenten onder valse voorwendselen benaderen om te investeren. Toezichthouders wereldwijd publiceren dit soort partijen op een alertlijst als hun eigen onderzoek een frauduleuze methode heeft aangetoond. Houd er rekening mee dat er veel oplichters actief zijn en dat het daarom onmogelijk is om deze lijst volledig up-to-date te houden. Zie waarschuwingslijst.

Herken met name de werkwijze van een oplichter. Bij een oplichter is het vaak erg moeilijk of zelfs onmogelijk om de personen die verantwoordelijk zijn voor de activiteiten te traceren. Om deze reden is het voor de slachtoffers helaas in de meeste gevallen niet mogelijk om juridische stappen te ondernemen. Lees meer op onze website of op de website van de financiële toezichthouder in het VK.

Klare taal. As we overigens ‘Juicy’, niet ‘Juicy Fields’ invoeren bij de Kamer van Koophandel, vinden we toch iets onder ‘Juicy Holdings’ op het adres dat ook is te vinden op de Juicy Fields website, dat wijst naar een adres aan de Rokin in Amsterdam. Daar zijn overigens tientallen bedrijven geregistreerd. Aan de buitenkant is echter niets te zien op Google Maps in ieder geval. Een kantoor met een persoon achter een bureau ga je er dus waarschijnlijk niet vinden.

Update, 13 juni: hieronder een recente foto van 10 juni genomen van de voordeur van het adres.

foto voordeur juicy fields kantoor amsterdam
De ‘voordeur’ van Juicy Fields in Amsterda op het Rokin 92-96. Foto van 10 juni.

Ook Spaanse en Duitse toezichthouder waarschuwen voor Juicy Fields

Naast de AFM, heeft ook de Spaanse tegenhanger van het AFM Juicy Fields op een waarschuwingslijst gezet (PDF) en zijn er maar liefst twee waarschuwingen uit gegaan van de Duitse tegenhanger in februari en in maart eerder dit jaar.

Oplichting lijkt in het algemeen een trend te zijn die is ingezet sinds de pandemie. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse tegenhanger SEC nog voor in 2020. Een van de redenen daarvoor is mogelijke financiële onzekerheid, waardoor mensen alternatieven zoeken dan alleen de rente op de bank. Een van de klassieke vormen is een pyramidespel bijvoorbeeld, waar ook Juicy Fields wel iets van weg heeft. Zeker omdat het mogelijk is via een affiliatie link andere investeerders erbij te krijgen zodat jij weer geld aan hun verdient.

De website TBBOB concludeert dan ook:

‘Juicy Fields biedt rendement op investeringen die veel te hoog zijn voor een legitiem bedrijf, ze bieden planten aan die in de echte wereld niet bestaan en de Nederlandse financiële toezichthouder zegt dat het waarschijnlijk oplichterij is. We raden aan om er vanaf te blijven.’

Hoe dan ook, de gehele review is zeker de moeite waard om te lezen.

Update, 14 juli:


Update, 17 juli: