Grootschalige inval door Rijksrecherche Berlijn en BaFin bij Juicy Fields

De rijksrecherche van Berlijn doorzocht appartementen en bedrijfsruimten van vijf bedrijven uit het Juicy Fields-netwerk op twee locaties.

0
Juicy Fields scam platform cannabis kweken
Screenshot van de Juicy Fields website in desktop modus.
- Advertentie -

Op 16 augustus 2022 heeft een grootschalige inval plaatsgevonden in het Duitse onderzoek naar Juicy Fields. De Rijksrecherche in Berlijn doorzocht de appartementen van de verdachten en de bedrijfsruimten van vijf bedrijven in het Juicy Fields-netwerk op twee locaties. Volgens het Berlijnse parket zijn omvangrijke documenten veilig gesteld, bericht Anwalt.de.

Rijksrecherche Berlijn doorzocht appartementen en bedrijfsruimten van vijf bedrijven uit het Juicy FIelds-netwerk op twee locaties

De invallen zijn het gevolg van berichtgeving over een ‘exit scam’ zes weken geleden alweer, waarbij mogelijk miljarden van 100.000 investeerders zijn verdwenen en weggesluisd. Die exit scam vond plaats nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Juicy Fields bestempelde als ‘waarschijnlijk oplichterij’. Ook financiële toezichthouders uit Spanje en Duitsland waarschuwden al eerder voor het platform.

Onderzoeken gericht op of de cannabisplanten van Juicy Fields echt hebben bestaan of niet

De onderzoeken in Duitsland zijn bedoeld om duidelijk te maken of de cannabisplanten waarin de investeerders hun geld zouden hebben gestopt, daadwerkelijk bestaan ​​of dat de investeerders zijn bedrogen met hun geld als onderdeel van een zogenaamd piramidespel. In een zogenaamd sneeuwbalsysteem worden de nieuw verzamelde beleggersgelden niet meer belegd, maar dienen ze alleen om oude claims af te wikkelen. Het geld van investeerders zou dan niet in cannabisplanten zijn geïnvesteerd. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de investeerders mogelijk hebben geleden. Het parket heeft echter al vier bedrijven bevolen om vermogensbestanddelen van elk ongeveer 2,5 miljoen euro in beslag te nemen.

Naast het LKA Berlin was ook BaFin, de Duitse tegenhanger van de AFM, betrokken bij de huiszoekingen. De toezichthouder op de financiële dienstverlening had in juni al een openbaar aanbod van investeringen in cannabis verboden omdat Juicy Fields en Juicy Holdings BV niet de vereiste verkoopprospectussen hadden ingediend. BaFin onderzoekt daarom ook overtredingen van de Investeringswet.

We blijven de ontwikkelingen rondom Juicy Fields in ieder geval nauw gezet volgen. Als er iets belangrijks te melden is, dan zul je het hier op deze website kunnen vinden.