New York start donderdag aanvraagproces eerste 100-150 cannabiswinkels

De bedrijven die deze vergunningen krijgen zullen als eerste cannabis voor volwassenen mogen verkopen in de staat New York.

0
New York akerna legale cannabis verkoop jay-z amerikaanse staten
- Advertentie -

Aanstaande donderdag, morgen dus, begint in de staat New York het aanvraagproces voor de eerste 100-150 vergunningen voor cannabiswinkels. New York legaliseerde cannabis, coffeeshops en thuisteelt vorig jaar maart.

Niet iedereen kan een aanvraag doen voor een cannabiswinkel in New York

Daarbij moet worden opgemerkt dat deze eerste vergunningen exclusief beschikbaar voor aanvragers die kunnen bewijzen dat ze eerder een cannabisgerelateerde strafblad hebben gehad of familieleden die dit kunnen bewijzen.

Zij moeten vóór 31 maart 2021 zijn veroordeeld voor een cannabis-gerelateerd misdrijf in de staat New York valt te lezen op de website. Of dus iemand zijn ouder, echtgenoot, kind, wettelijke voogd of afhankelijke persoon vóór 31 maart 2021 is veroordeeld voor een cannabis-gerelateerd misdrijf in de staat New York. Of iemand die ten laste is van iemand die vóór 31 maart 2021 is veroordeeld voor een cannabis-gerelateerd delict in de staat New York.

Als onderdeel van de aanvraag moeten aanvragers documentatie overleggen waaruit de veroordeling blijkt waardoor ze bij de rechter betrokken zijn en, als ze niet de persoon zijn die is veroordeeld, hun relatie met hun veroordeelde familielid.

Tenzij anderszins verboden op grond van artikel 137 van de cannabiswet, wordt een aan cannabis-gerelateerd misdrijf gedefinieerd als:

  • Een strafbaar feit beschreven in artikel 221 van de strafwet van de staat New York (misdrijven met cannabis) voorafgaand aan de intrekking ervan op 31 maart 2021
  • Een strafbaar feit beschreven in artikel 220 of sectie 240.36 van de strafwet waarbij de betrokken stof cannabis was, die plaatsvond vóór de oprichting van artikel 221 in 1977
  • Een arrestatie voor een delict zoals hierboven beschreven dat uiteindelijk leidde tot een veroordeling voor een ander delict, zoals een niet-drugsdelict of een lichter delict door middel van een pleidooi of ander mechanisme.

Sectie 137 van de Cannabiswet stelt overigens daarnaast dat personen die in de afgelopen drie jaar bepaalde strafrechtelijke veroordelingen hebben in verband met de exploitatie van een bedrijf en de handel in cannabis, mogelijk geen vergunning kunnen krijgen om cannabis te verkopen of te produceren, in afwachting van een beoordeling door de Raad van Bestuur.

De wiet wordt op dit moment geproduceerd door (hennep-)boeren die alvast een vergunning hebben gekregen en zou beschikbaar moeten zijn in de herfst.

Niet iedere gemeente is overigens blij met het het idee om legale cannabiswinkels te verwelkomen. Eind vorig jaar werd namelijk bekend dat al meer dan 400 gemeenten in New York geen cannabiswinkels willen.

Overigens zijn er ook al vergunningen uit gegeven voor het verwerken van cannabis.

Cannabis Industrie Awards 2023