Gisteren maakte Bedrocan bekend dat het stichting Instituut Medicinale Cannabis (IMC) heeft opgericht in samenwerking met apothekers, artsen, bedrijven en onderzoekers.
Stichting Instituut Medicinale Cannabis opgericht
Tot het bestuur van de stichting behoren de voorzitter professor Dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit en penningmeester Ole Heil, directeur Communications & Government Affairs van Bedrocan.
“(…)Veel patiënten die mogelijk baat hebben bij het product belanden onnodig in de coffeeshop of bij illegale aanbieders(…)”
Renger Witkamp laat weten in een reactie: “We zien helaas heel veel onjuiste informatie over medicinale cannabis. Veel patiënten die mogelijk baat hebben bij het product belanden onnodig in de coffeeshop of bij illegale aanbieders. Of erger nog: sommige artsen verwijzen hun patiënten hier zelfs actief naartoe. Het IMC stelt zich ten doel dit door middel van goede voorlichting te veranderen. Het IMC bevordert dat de behandeling van patiënten die mogelijk baat hebben bij medicinale cannabis, onder medische begeleiding van arts en apotheker plaatsvindt.”
De stichting lijkt zich daarmee sterk af te zetten tegen de opkomst van de vele social clubs en andere verstrekkers van medicinale cannabis(olie).
Verder schrijven ze dat “op bijna elke universiteit in ons land houden onderzoekers zich hiermee bezig” en er weinig samenwerking en coördinatie is. Daar wil het IMC iets aan doen.
“Door onderzoekers te verbinden, kunnen we van elkaar leren en het onderzoek stroomlijnen, op elkaar afstemmen en structureren”
Dr. Monique van Velzen, onderzoeksmanager van de afdeling Anesthesiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en bestuurslid Onderzoek van het IMC: “Ik merk om mij heen dat er veel behoefte is aan samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek met medicinale cannabis. Veel onderzoeken, soms zelfs binnen dezelfde instelling, lopen langs elkaar heen. En ook voor onderzoekers is het lastig om uit te vinden wat wel en niet kan en mag als het om cannabis gaat, met veel vertraging tot gevolg. Dat is zonde en daar brengen we met het IMC straks verandering in. Door onderzoekers te verbinden, kunnen we van elkaar leren en het onderzoek stroomlijnen, op elkaar afstemmen en structureren.”
Naast een aantal bedrijven uit de keten van medicinale cannabis in Nederland, waaronder apotheken, behoren tot de stichting artsen en onderzoekers van het LUMC, UMC Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research.
Voor meer informatie, neem een kijkje op de website.
Werd tijd
En dat werd tijd. “Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen…” reageerde voorzitter Derrick Bergman van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod op Twitter.
Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen…
— VOC Nederland (@vocnederland) May 18, 2021
In een recente analyse keek Jef Martens al eens naar hoe Duitsland inmiddels om gaat met medicinale cannabis in vergelijking met Nederland, dat toch echt veel eerder medicinale cannabis legaliseerde. Duitsland legaliseerde pas in 2017, terwijl medicinale wiet al in 2003 in Nederland werd gelegaliseerd. Hij concludeerde, in het kort: “Nederland loopt achter, mijlenver.”
“Nederland loopt achter, mijlenver”
Hij sloot zijn analyse af met: “Daar waar Nederland streeft naar een inclusieve samenleving, moet een consument of patiënt die zich bedient met cannabis flink wat schroom overwinnen. Daarnaast zijn er voldoende medische specialisten die ongefundeerd afkeurend reageren wanneer een patiënt verzoekt om behandeling met cannabis. De dialoog moet makkelijker kunnen plaatsvinden, zonder schroom of vooroordelen.”