Strengere straffen voor bezit en verkoop cannabis in Christiania (Kopenhagen)

Nieuwe wetgeving richt zich op strengere straffen voor drugsgerelateerde overtredingen in bepaalde gebieden, met als doel de drugshandel in de 'freetown' Christiania aan te pakken.

0
denemarken
- Advertentie -

De Deense regering heeft vorige week aangekondigd dat drugsbezit en -verkoop in speciaal aangewezen zones, waaronder de beroemde ‘freetown’ Christiania in Kopenhagen, zullen worden bestraft met dubbele straffen. Dit komt in reactie op een periode van geweld en schietpartijen rondom de Pusher Street-markt in Christiania, die bekendstaat om zijn illegale cannabishandel.

Strengere straffen voor drugs in bepaalde zones

Volgens de nieuwe wetgeving zullen specifieke zones worden aangewezen waarin de boetes voor drugsbezit zelfs bij een eerste overtreding zullen worden verdubbeld.

Herhaalde overtredingen zullen onmiddellijk leiden tot gevangenisstraf.

De regels zullen niet alleen van invloed zijn op verkopers, maar ook op kopers, met als doel de vraag te verminderen.

Toegenomen geweld rondom cannabismarkt in Christiania

De aankondiging volgt op een periode van geweld en schietpartijen bij de Pusher Street-markt in Christiania.

Hoewel de markt al sinds de jaren 1970 bekendstaat om zijn illegale cannabishandel, heeft de groeiende aanwezigheid van georganiseerde misdaadgroepen geleid tot een toename van geweldsincidenten.

Recentelijk resulteerde dit in de dood van een 30-jarig bendelid.

Sluiting van Pusher Street en veranderingen in de Zone

De regering, evenals de gemeenschap zelf, heeft ook aangekondigd dat Pusher Street permanent zal worden gesloten, en niet als tijdelijke maatregel.

Bovendien overweegt de regering de mogelijkheid om winkels of woningen op de locatie te bouwen, wat een “fundamentele fysieke transformatie van het gebied rondom Pusher Street” vereist, aldus de Minister van Justitie, Peter Hummelgaard.

De nieuwe regels moeten worden goedgekeurd door het parlement, maar met een parlementaire meerderheid wordt verwacht dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.