Studie gepubliceerd naar sociale functie van Cannabis Social Clubs in Barcelona

Een nieuwe, diepgaande studie onthult de sociale functie en bredere impact van Cannabis Social Clubs op gemeenschapszorg en welzijn in Barcelona.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Een recente studie van de organisatie ICEERS heeft de demografie, gedragspatronen en sociale dynamiek van leden van Cannabis Social Clubs (CSCs) in Barcelona tussen 2017 en 2020 onderzocht. Het onderzoek, gebaseerd op gegevens van 2007 leden verspreid over vijf CSCs, onthult opvallende trends in het gebruik van cannabis en de rol van deze clubs als sociale ruimtes.

Demografie en gedrag van Cannabis Social Club-leden

Uit de studie blijkt dat het merendeel van de leden jonge mannen zijn, met een gemiddelde leeftijd van 36,1 jaar.

Opvallend zijn de genderverschillen in cannabisverwervingspatronen en de langere lidmaatschapsduur bij vrouwen, oudere volwassenen en medische gebruikers, ondanks hun lagere cannabisgebruik in vergelijking met jonge, recreatieve mannelijke leden.

Rol van Cannabis Social Clubs als sociale ruimtes

Belangrijke bevindingen zijn onder meer het dagelijkse gemiddelde cannabisgebruik van 0,44 gram, waarbij mannen meer consumeren dan vrouwen.

Leden bezoeken CSCs gemiddeld ongeveer eens per week, en de gemiddelde lidmaatschapsduur is ongeveer 1 jaar en 10 maanden.

De studie benadrukt ook de rol van CSCs als sociale ruimtes die verder gaan dan alleen de levering van cannabis, waarbij ze gemeenschapsopbouw en schadebeperking bevorderen.

Uitdagingen en potentieel in het juridische klimaat

Ondanks de onzekere juridische status van CSCs in Spanje, zoals aangegeven door de onderzoeker Anna Obradors van de Universiteit Rovira i Virgili, wijst het onderzoek op hun cruciale rol in gemeenschapszorg en sociaal welzijn.

De studie, die bijdroeg aan het begrip van het CSC-model, werd uitgevoerd in samenwerking met de Catalaanse vereniging van Cannabisclubs (CatFAC) en ontving essentiële ondersteuning van ICEERS’ Scientific Director, José Carlos Bouso, en Jakob Manthey.