Thailand introduceert wetsvoorstel die recreatief cannabisgebruik weer verbiedt

De aanvankelijke versoepeling van de cannabiswetten leidde tot een bloeiende industrie in Thailand, die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrok.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

In een verrassende wending zet de nieuwe conservatieve regering van Thailand wetgeving door die gericht is op het verbieden van recreatief cannabisgebruik, slechts 18 maanden nadat het land vierde dat het als eerste in Azië de plant decriminaliseerde. Het voorgestelde wetsvoorstel (dat dus nog geen wet is maar vandaag in een openbare hoorzitting zal worden besproken), uitgebracht door het ministerie van Volksgezondheid, schetst zware straffen, waaronder forse boetes en gevangenisstraffen tot één jaar, voor overtreders van het verbod.

Aanscherping van regels: terugslag voor recreatieve cannabisindustrie

De aanvankelijke versoepeling van de cannabiswetten leidde tot een bloeiende industrie in Thailand, die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrok. Zo ook Nederlandse ondernemers.

Echter, de huidige regering, sinds eind vorig jaar aan de macht, is vastbesloten cannabisgebruik strikt te beperken tot medische en gezondheidsdoeleinden.

Het ontwerpvoorstel richt zich niet alleen op gebruikers, maar legt ook een verbod op voor reclame- en marketingcampagnes voor cannabisproducten, wat wijst op een aanzienlijke tegenslag voor de ooit bloeiende recreatieve cannabisindustrie.

Enkele punten uit het wetsvoorstel:

  • Een boete van THB 60.000 voor recreatief gebruik (ongeveer € 1.600),
  • Een boete van THB 100.000 of 1 jaar gevangenisstraf voor ongeoorloofde teelt, verkoop, of toestemming voor gebruik op het terrein zonder vergunning (ongeveer € 2.700),
  • Een boete van THB 300.000 of 3 jaar gevangenisstraf voor verkoop, export, of fabricage zonder vergunning (ongeveer € 8.100),
  • Een boete van THB 500.000 of 5 jaar gevangenisstraf voor import (ongeveer € 13.500),
  • Bevoegdheid om panden te betreden en goederen in beslag te nemen, en een verbod op thuis kweken voor recreatief gebruik.

Impact op het Thaise Cannabislandschap: Van Viering naar Teleurstelling

De reis van Thailand, van volledige decriminalisering van cannabis in juni 2022 tot het huidige voorstel, weerspiegelt een opmerkelijke verandering in aanpak.

Terwijl de beweging werd toegejuicht door voorstanders van wetgeving en cannabisondernemers die gedijden in de groeiende industrie, heeft de nieuwe wetgeving velen teleurgesteld.

The Future Cannabis Network, een pleitgroep, uitte teleurstelling en benadrukte de noodzaak van “publieke betrokkenheid”.

Terwijl de overheid streeft naar het corrigeren van wat zij beschouwt als een groeiend probleem van drugsgebruik, blijft de toekomst van het Thaise cannabislandschap onzeker.