Tsjechische regering presenteert legaliseringsvoorstel: cannabis clubs en thuisteelt

De Tsjechische overheid heeft afgelopen woensdag een concept van een cannabis reguleringswetsvoorstel gepresenteerd.

0
Tsjechië cannabis legalisering legalisatie regulering cannabismarkt
- Advertentie -

De Tsjechische overheid heeft op woensdag een concept (PDF) van een cannabis reguleringswetsvoorstel gepresenteerd, waarbij wordt afgeweken van de eerder verwachte opname van een gereguleerde cannabismarkt. De Piratenpartij, bekend vanwege haar pleidooi voor legalisatie, noemde de gepresenteerde tekst een “compromisversie” en gaf aan voornemens te zijn aanvullende amendementen te bespreken.

Belangrijkste bepalingen en oppositie: Piratenpartij streven naar gereguleerde markt

Het voorgestelde wetsvoorstel omvat regels voor legale teelt, exploitatie van cannabisclubs, gelicentieerde verkoop en export, en belastingheffing. Het legt ook beperkingen op aan de productie en verkoop, en stelt registratie voor van gebruikers, kleine kwekers en cannabisclubs.

Ondanks het stellen van regels voor productie en verkoop, streeft de Piratenpartij naar uitbreiding van het wetsvoorstel met experimenten van een gereguleerde markt.

Nationaal anti-drugscoördinator Jindřich Vobořil noemt Duitsland, Nederland, Luxemburg en Malta als landen die een vergelijkbare benadering volgen.

Standpunt van de overheid: Balanceren tussen bestrijding van verslaving en schadebeperking

Het wetsvoorstel sluit aan bij de strategie van de Tsjechische overheid om verslaving te bestrijden tot 2025, met de nadruk op het idee dat de regulering van verslavende stoffen moet overeenkomen met hun schadelijkheidsniveau.

Jindřich Vobořil betoogt dat een gereguleerde cannabismarkt een betere controle en preventie mogelijk zou maken, en mogelijk miljarden kronen aan belastinginkomsten voor de staat zou genereren.

Op dit moment is cannabis gedecriminaliseerd, maar recreatief gebruik blijft illegaal, waardoor Tsjechië een van de liberalere landen in Europa is wat betreft cannabis.

Politieke debatten en publieke opinie: Steun van Piratenpartij, pro-legalisatie organisaties uiten ook zorgen

Terwijl Piratenpartij-lid Klara Kocmanová het wetsvoorstel steunt en benadrukt dat het de preventie en behandeling van verslaving kan verbeteren, uiten pro-legalisatiegroepen zoals de Safe Cannabis Association, CzecHemp en Legalizace.cz hun zorgen.

Ze verwelkomen het einde van straffen voor persoonlijk cannabisgebruik, maar bekritiseren het ontbreken van bepalingen voor een strikt gereguleerde markt, met bezorgdheid over illegale producenten en handelaren die risico’s zouden vormen voor jongeren en de samenleving.